Rekord för S&P 500

Förväntningar inför morgondagens Federal Reserve-möte tillsammans med makrostatistik hjälpte till att lyfta de amerikanska börserna. S&P 500 nådde nya höjder under torsdagshandeln och närmade sig milstolpen på 2.000.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,4 procent vid 17.039. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 1.992 medan Nasdaq Composite steg med 0,1 procent till 4.532.

Räntan på den tioåriga obligationen tappade 2 punkter till 2,41 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade föll 3 punkter till 3,19 procent.

Bank of America var dagens stora snackis efter nyheten om att banken nått en förlikning med amerikanska myndigheter i tvisten om oegentligheter på bolånemarknaden. Resultatet av förlikningen var att banken ska betala 16,65 miljarder dollar. Trots att banken flaggade för att vinsten per aktie kommer att minska med 0,43 dollar svarade aktiemarknaden med att handla upp aktien 4 procent.

Hewlett-Packard steg efter lyckad PC-försäljning och starka kvartalsresultat för tredje kvartalet som rapporterades sent på onsdagskvällen. Bolagets vinst överträffade analytikerförväntningarna och handlades under torsdagen upp 5 procent.

Hormel Foods-aktien handlades upp efter att bolaget rapporterat ökad försäljning och vinst för det tredje kvartalet. Aktien ökade 4 procent.

Family Dollar tappade 0,5 procent efter att ha nekat Dollar Generals bud om 9 miljarder dollar till fördel för ett lägre bud på 8,5 miljarder dollar från Dollar Tree.

Svenska läkemedelsbolaget Sobis konkurrent Baxter steg 1 procent efter att bolaget presenterat positiva resultat från en klinisk fas III-studie med läkemedelskandidaten BAX 855, som utvecklas som behandling av hemofili A. Bolaget planerar att lämna in en registreringsansökan i USA innan årets slut.

Också sektorkollegan Auxilium Pharmaceuticals steg i handeln på positiva resultat från en fas II-studie med bolagets behandling av celluliter. Läkemedelskandidaten utvärderades på 150 kvinnor i ett åldersspann på 18-45 år och 68 procent av försökspersonerna uppgav att de var ”nöjda” eller ”väldigt nöjda” med behandlingen. Aktien stängde på +4,4 procent.

Toro, som delvis konkurrerar med svenska Husqvarna, rapporterade ett resultat på 87 cent per aktie för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Samtidigt skruvades resultatprognosen för helåret upp en aning. Aktien som steg i förhandeln noteras i skrivande stund upp med 2 procent.

Varuhuskedjan Sears har visat upp ett andra kvartal där man kunde utläsa en större nedgång i intäkterna jämfört med motsvarande kvartal 2013. Den rapporterade siffran visade -573 miljoner dollar, mot -194 miljoner i fjol. Aktien tappar 7 procent.

Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn visade en preliminär siffra på 58,0 för augusti. Marknaden hade väntat sig 55,7.

”USA:s tillverkningsföretag verkar allt mer övertygade att återhämtningen är fast tillbaka på rätt spår och växlar upp för en bestående återhämtning i produktionsplanerna under de kommande månaderna”, kommenterar Markit-ekonomen Tim Moore.

Philadelphia Fed index uppgick till +28,0 i augusti, vilket kan jämföras med förra månadens oreviderade +23,9 och förväntningarna som låg vid +19,2.

Indexet består av komponenterna orderingång, produktion, lager, leveranstider sysselsättning och priser. En positiv siffra antyder en ökning i den ekonomiska aktiviteten.

Siffrorna för antalet förstagångssökanden på arbetsmarknaden kom in på 298.000, strax under de 302.000 personer som marknaden väntat sig.

I morgon, fredag, kommer amerikanska centralbankschefen att hålla ett anförande i Jackson Hole. Marknaden kommer att hålla utkik efter signaler om centralbankens lättnadsprogram, som många räknar med kommer att upphöra när ekonomin börjar återhämta sig.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.