Rekordhögt utbud av bostäder: ”Märkligt om vi inte får prisnedgång”

Det rekordstora utbudet av bostäder borde sätta avtryck på marknaden, anser mäklare. "Det vore märkligt om vi inte får en effekt i form av prisnedgång under hösten", säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar nu att villaprisererna var oförändrade i augusti medan priserna på bostadsrätter sjönk 1%.
Rekordhögt utbud av bostäder: ”Märkligt om vi inte får prisnedgång” - Namnlös design (8)
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån/TT

Bolåneräntorna har ökat snabbt och snittet börjar nu närma sig 5%, men än så länge har det inte haft en enorm effekt på bostadsmarknaden. Priserna på både bostadsrätter och villor har ökat något sedan årsskiftet och återhämtat en del av prisnedgången 2022. Jämfört med toppnoteringarna i mars/april förra året ligger bostadsrättspriserna på riksnivå nu på -10% och villapriserna på -11%, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Under augusti sjönk priserna på bostadsrätter med 1% medan villapriserna låg oförändrade.

Rekordstort utbud

Anmärkningsvärt är det stora utbudet av bostäder på Hemnet, som nu är på den högsta nivån sedan marknadsplattformen började mäta 2014. I augusti låg omkring 69 000 bostäder ute till försäljning, jämfört med 59 000 samma månad i fjol. Under juni till augusti såldes 22 100 bostadsrätter och 13 000 villor, vilket är 7% färre än samma period förra året, enligt Svensk Mäklarstatistik.

”Det som är extra utmärkande på bostadsmarknaden just nu är att utbudet är större än någonsin tidigare. Det beror främst på att färre bostäder blir sålda, inte att fler än vanligt säljer, och utbudet byggs på succesivt. Den här utvecklingen förstärktes under sommaren men avspeglas inte i prisutvecklingen än. Dock vore det märkligt om vi inte får en effekt i form av prisnedgång under hösten”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Svensk Fastighetsförmedling ser ett svalt ökat intresse för affärer.

Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling.
Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling.

”Även om vi ser att fler börjar vilja göra bostadsaffärer utifrån förändrade familjeförhållanden är det fler målgrupper som genom de kraftigt ökade boendekostnaderna senaste året inte kan göra det, eller till om med måste byta bostad för att sänka sina kostnader. Den senare riskerar att öka än mer under hösten, inte minst då bostadsrättsföreningar ännu inte fullt ut höjt sina avgifter”, säger Erik Wikander, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Stockholm står emot

Stockholms bostadsmarknad har stått starkare. Under de senaste tolv månaderna har priset på bostadsrätter i huvudstaden stigit 4% medan utvecklingen i riket i stort stått stilla. Likaså gäller för villor där nedgången under det senaste året varit klart mildare i Stockholm.

”Det är intressant att se att Stockholm sticker ut med mindre prisnedgångar än riket och övriga storstäder, på ett års sikt. Kanske leder en kombination av bostadsbrist och stark köpkraft till en starkare utveckling i huvudstaden. Höga uppvärmningskostnader kan också bidra till en tillbakagång från pandemins gröna våg till urbanisering”, säger Johan Engström.

Utveckling bostadspriser

Område  1 mån  12 mån Medelpris (kr/kvm)
Bostadsrätter
Hela riket -1% 0% 42 389
Centrala Stockholm 0% 4% 106 296
Centrala Göteborg 1% -2% 65 929
Centrala Malmö 0% -1% 38 131
Villor Medelpris
Hela riket 0% -8% 3 431 000
Stor-Stockholm 1% -5% 6 345 000
Stor-Göteborg 0% -8% 5 046 000
Stor-Malmö -1% -9% 4 868 000
Källa: Svensk Mäklarstatistik 
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.