Rekordmycket kapital hos Fjärde AP-fonden

Den statliga jättefonden har nu ett fondkapital om 310 miljarder.

Fjärde AP-fonden redovisar en totalavkastning om 6,1 procent efter kostnader för det första halvåret.

Resultatet var positivt om 18 miljarder kronor. Fjärde AP-fondens aktiva taktiska förvaltning avkastade dock -0,2 procent.

– AP4 har under första halvåret 2015 fortsatt att öka investeringarna i strategier som sänker aktieportföljens koldioxidavtryck. Dessa investeringar har sedan starten för tre år sedan bidragit till att öka avkastningen och minska risken jämfört med en global passiv förvaltning, säger fondens vd Mats Andersson i en kommentar.

Mer än 2,4 miljarder kronor utbetaldes netto till pensionssystemet från fondkapitalet under det första halvåret i år för att bidra till att täcka underskottet mellan ut- och inbetalningar i pensionssystemet.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.