Rekordstor krigskassa för Buffetts Berkshire Hathaway

Finansmogulen Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway rapporterade högre vinst i tredje kvartalet i år än i fjol, samtidigt som krigskassan ökat till rekordhöga 128 miljarder dollar.
Rekordstor krigskassa för Buffetts Berkshire Hathaway - warren-buffett-affarsvarlden-700_binary_6948252.jpg

Tillväxten inom flera affärsområden där Berkshire Hathaway har placerat sina investeringar har varit stark samtidigt som utvecklingen har tyngts av handelskonflikter och tariffer samt av Warren Buffetts allt trögare nyinvesteringstakt, skriver Reuters.

Anledningen till att investeringstakten hålls låg är uppfattningen om att börsen för närvarande är dyr. Det är nu nära fyra år sedan Berkshire aviserade ett större förvärv.

Att gräva en vallgravDisruption är bland det hetaste man kan leta efter i aktieväg – men det går att vända på det. Bolag med bäst förmåga att hålla stånd kan också vara köpvärda. Vem som gjorde tankegången populär? Warren Buffett. 

Investmentbolaget äger stora poster bolag som Apple och Bank of America. Berkshire Hathaway har också betydande ägarskap i bilförsäkringsbolaget Geico, livsmedelsproducenten Kraft Heinz, tågbolaget BNSF och klädmärket Fruit of the Loom. Berkshire har också ett eget energibolag och ett fastighetsmäkleri.

Vinsten i tredje kvartalet uppgick till 7,9 miljarder dollar, vilket betyder en vinst per aktie kom in på 4.816 dollar, upp från 4.189 dollar per aktie i tredje kvartalet 2018. Resultatet var således högre än väntade 4.405 dollar per aktie.

Warren Buffett skänker 34 miljarder till välgörenhetWarren Buffett, världens näst rikaste person, donerar totalt motsvarande 34 miljarder kronor till fem olika välgörenhetsorganisationer i enlighet med pantsättningsbrev utställda i juni 2006, enligt ett pressmeddelande från finansmogulens investmentbolag Berkshire Hathaway. 

Omsättningen föll dock 11 procent till 15,5 miljarder dollar, från 18,5 miljarder dollar samma period ett år tidigare.

Aktien har stigit 5,7 procent hittills i år, klart sämre än breda S&P 500, som ökat 22,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.