Riksbanken ingår dollaravtal med Fed

Riksbanken och en rad andra centralbanker har ingått ett så kallat swapavtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) för att säkra tillgången till kortfristig upplåning i amerikanska dollar.

“Faciliteten är avsedd att förbättra likviditetsförhållandena på de globala finansmarknaderna”, skriver Riksbanken.

Förutom Riksbanken har även centralbankerna i Norge, Danmark, Norge, Nya Zeeland, Sydkorea och Singapore ingått motsvarande överenskommelse med Fed.

Fed ingick i söndags samma sorts avtal med Europeiska centralbanken (ECB) och centralbankerna i Japan, Storbritannien, Kanada och Schweiz.

Riksbankens swapavtal löper i minst sex månader och uppgår till 60 miljarder dollar, vilket utökar Riksbankens förmåga att erbjuda utlåning i dollar på den svenska marknaden.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här