Riksgälden drar upp prognos – ser minskat lånebehov för staten

Sveriges ekonomi återhämtar sig snabbare än väntat och Riksgälden drar ned obligationsupplåningen i såväl kronor som utländsk valuta.
Hans Lindblad, Riksgälden
Hans Lindblad, Riksgälden. Foto: Riksgälden

Riksgälden höjer prognosen för BNP-tillväxten i år till 4,2%, där hushållens konsumtion väntas bidra mest. En osäkerhetsfaktor är inflationsuppgången, som kan leda till högre räntor och lägre tillväxt än i prognosen. Dock tror Riksgälden att inflationsuppgången är tillfällig.

Återhämtningen i ekonomin innebär att Riksgälden räknar med att budgetsaldot blir positivt redan i år. Överskotten väntas sedan fortsätta växa under prognosperioden. Jämfört med förra prognosen upprevideras budgetsaldot med sammanlagt 55 miljarder kronor för 2021 och 2022. Upprevideringen av budgetsaldot beror främst på högre skatteinkomster, men också på att utgifterna blir lägre.

”Återhämtningen i ekonomin har varit överraskande stark hittills i år och tar ytterligare fart efter att pandemirestriktionerna har avvecklats. Vi ser också att det ljusnar på arbetsmarknaden, även om antalet långtidsarbetslösa endast väntas minska långsamt”, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Samtidigt innebär den höjda prognosen för budgetsaldot ett minskat upplåningsbehov.

”Riksgälden ställer därför in det planerade obligationslånet i utländsk valuta i år och drar ned utbudet av nominella statsobligationer i de regelbundna auktionerna. Även den kortfristiga upplåningen blir något lägre än i den tidigare låneplanen. Riksgälden minskar också upplåningen i realobligationer för att styra realskulden mot andelsmålet på 20%”, skriver de.

Statsskulden väntas minska från 1 280 miljarder kronor i slutet av 2020 till 1 248 miljarder kronor 2021. Statsskulden väntas sedan fortsätta ned under prognosperioden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets