Risk för prisras stressar bostadsmarknad

Coronavirusets slag mot Sverige har satt fart på bostadsmarknaden. Antalet bostadsrätter som läggs ut för försäljning har rusat med 20 procent till följd av oron. "Det finns en stress på marknaden som just nu präglar beteendet hos både köpare och säljare", säger analytikern Erik Holmberg.

Under förra veckan ökade antalet bostadsrätter på bostadssajten Hemnet med 20 procent, jämfört med samma vecka i fjol. I Stockholms innerstad ökade det med 39 procent.

– Det är sällan man ser så kraftiga ökningar. Det har successivt ökat de senaste veckorna, så det är högst sannolikt en effekt av coronaviruset, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Förändringen syns i hela landet, men tydligast är det i Stockholmsområdet. Anledningen är oron kring att man inte vet säkert vad som komma skall, både gällande eventuella nya restriktioner och försämrad ekonomi samt hur det kan påverka marknaden.

Det gör att både säljare och köpare vill få klart affären och många som planerat att sälja sin bostad under våren ser därför till att lägga ut bostaden för försäljning i tid.

– Det verkar som att man vill snabba på sin affär oavsett om man är köpare eller säljare. Det beteendet har präglat bostadsmarknaden de senaste veckorna. En rädsla för sjunkande bostadspriser påverkar sannolikt också att man vill sälja snabbt, säger Erik Holmberg.

Växande utbud

Samtidigt som Hemnet ser en hög aktivitet av antalet sålda bostäder de senaste veckorna, säljs det inte lika mycket i relation till hur mycket som publiceras, som leder till ett växande utbud. Under förra veckan noterades även att den genomsnittliga budpremien minskade.

Även försäljningstiderna är längre och troligtvis är det nu fler säljare som accepterar bud i tidigare skeden – även före visning.

Enligt Erik Holmberg tror marknaden på lägre priser framöver. Det är dock för tidigt för att sia om en prognos för de kommande månaderna.

– Än så länge har det gått relativt kort tid sedan Sverige drabbades, men det är inte osannolikt att köpare kan bli så försiktiga att de avvaktar. Det skulle leda till att utbudet ökar och det blir svårare att sälja, säger han.

Färre visningsbesökare

Beata Thorslund, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, märker av virusets påverkan – framförallt i form av en osäkerhet hos både köpare och säljare.

– Vissa blir mer avvaktande medan andra vill trycka på säljknappen tidigare än vad man egentligen tänkt sig, säger hon.

Samtidigt ökar antalet bostäder till försäljning vecka för vecka. Antalet visningsbesökare är fortsatt stabilt, men under helgen var det något färre än tidigare.

– Man märker stora förändringar från dag till dag, säger Beata Thorslund.

De senaste veckorna är det fler som efterfrågar förhands- och privatvisningar. Säljare som tar kontakt för att lägga ut sin bostad har för Beata Thorslund visat bostaden över videosamtal i stället för att träffas fysiskt, för att undvika smittspridning.

– Vi upplever att marknaden är fortsatt bra och stabil. Även om antalet visningsbesökare har gått ned lite så är det en stabil nivå, säger Beata Thorslund.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.