Riskkapitalet nobbar kvinnor

Det blir visserligen bättre, men fortfarande är det betydligt svårare för kvinnliga entreprenörer att locka riskkapital än för deras manliga kolleger.

Tech-branschen vill gärna se sig som progressiv och modern. Till exempel räknas Google och Apple till de mest hbt-vänliga företagen i världen. Men när det gäller andelen kvinnor ligger tech mycket efter jämförbara branscher. Nyligen presenterade Facebook, Twitter och Yahoo statistik där det framgick att av deras anställda som jobbar med tech var endast 10–15 procent kvinnor. Det skriver Digital Teknik.

Startups är en central del av Silicon Valleys ekosystem och just nu pågår en debatt om att det är svårare för kvinnor att hitta investerare. Exakta siffror för tech är svårt att få fram, men enligt The Center for Women’s Business Research äger kvinnor 41 procent av företagen i USA, men får bara 3–5 procent av riskkapitalet.

Farai Chideya är professor i journalistik på New York University och medförfattare till den nyutkomna boken Innovating Women: The Changing Face of Technology.

– På ett sätt är det svårt att förstå att kvinnor får en så liten del av riskkapitalet eftersom företag som har kvinnliga medgrundare i högre grad lyckas. Kvinnor startar inte de största företagen, som Facebook, men sett över tid klarar de sig bättre.

Hon menar att det är föreställningar om hur kvinnor är som är skälet till att de har svårare att hitta finansiärer.

– Kvinnor ses inte som lika framgångsrika, trots att statistiken visar det motsatta. Det handlar också om hur kvinnor förväntas vara. När kvinnor söker finansiering förväntas de bete sig emotionellt, medan män bara kan ta på sig en hoodie och säga att de är bra programmerare.

Svenska Louise Eriksson, medgrundare och vd för Vint, har sökt och fått finansiering i Silicon Valley. Hon menar att problemet börjar mycket tidigare än vid tillfället då man söker finansiering.

– När det gäller det faktiska jobbet behandlas jag inte annorlunda för att jag är tjej, säger hon.

Men i affärslivet är nätverk viktiga och sina kontakter får man på sociala tillställningar. På dem är den ojämna könsfördelningen mer påtaglig, anser Louise Eriksson.

– Där måste man tänka på sitt beteende. Inte så att man måste ha vissa kläder eller bete sig buffligt, men man måste vara mer på sin vakt. På konferenser och middagar är det få kvinnor och de anses inte lika mäktiga och kunniga som männen.

Hon tror att ett skäl till att få kvinnor söker sig till tech kan vara att de inte lyckas skapa det nätverk man behöver eftersom det ställs andra krav på dem.

Samtidigt betonar hon att hennes egna erfarenheter från Silicon Valley är goda och att branschen håller på att förändras.

– Det märks tydligt. Framför allt unga försöker aktivt förändra, och de killar jag känner jobbar också för det.

Farai Chideya på New York University menar att även finansieringsvärlden håller på att förändras. 2005 utgjorde kvinnor 8,7 procent av alla affärsänglar och 2012 var de 21 procent.

– Det är fortfarande långt ifrån jämställt. Men numera finns det flera nätverk som specialiserar sig på att finansiera kvinnor, till exempel Springboard, Golden Seeds och Women’s Venture Capital Fund, säger Farai Chideya.

Elissa Shevinsky, vd för Glimpse Labs och debattör i frågor kring kvinnor och tech, menar att investerare har en ålderdomlig bild av hur en bra entreprenör ser ut.

– Investerare talar om att hitta nästa Steve Jobs eller Mark Zuckerberg, därför ser de inte kvinnor. Felet är att det de letar efter är föråldrat. När Steve Jobs pitchade Apple ansågs han för ung och vara en hippe. Också han drabbades av fördomar.

Pemo Theodore, författare till boken Why Are Women Funded Less than Men? menar att för att få till en förändring är det viktigt att kvinnor organiserar sig.

Hon ser organisationen Tie, som organiserade den indiska minoriteten i Silicon Valley, som en förebild.

– I början av 90-talet då Tie grundades behövde indier organisera sig, men nu är de förstås mycket närvarande i Silicon Valley, säger Pemo Theodore.

Farai Chideya menar att det är viktigt att locka fler kvinnor till att studera tech. I USA har andelen kvinnor som studerar juridik, fysik och medicin blivit allt större, medan andelen som tar examen från datorvetenskap har minskat från 37 procent 1987 till 18 procent 2012.

Men för en förändring ser hon i slutänden det ekonomiska argumentet som viktigast.

– Börsnoterade företag har en skyldighet gentemot sin aktieägare att visa att de har undersökt om kvinnor i styrelsen skulle göra det mer framgångsrikt. För statistiken visar att det förhåller sig just på det viset.

Av: David Isaksson

Kvinnor som spelade en viktig roll i datorns barndom

I dag är den överväldigande majoriteten i tech män, men i sin nya bok The Innovators uppmärksammar Walter Isaacson kvinnor som spelade en viktig roll i datorns barndom. Bland annat:

Ada Lovelace, som var med skapade ritningarna till en föregångare till datorn.

Jean Jennings Bartik var en av sex kvinnor som skapade program för Eniac. 1946 ansågs programmering så oviktigt att det kunde överlämnas till kvinnor.

Grace Hopper kom på ett sätt att programmera datorer med ord i stället för siffror, en tidig föregångare till programmeringsspråket Cobol.

Låg andel kvinnor jobbar med tech

Omkring 10–15 procent av de anställda på Facebook, Twitter och Yahoo som jobbar med tech är kvinnor.

2012 var 18 procent av dem som tog examen från datorvetenskap i USA kvinnor. 1987 var det 37 procent.

22 procent av amerikanska startups har en eller flera kvinnor med bland grundarna.

Svårighet att få finansiering är det vanligaste skälet till att kvinnor i USA lägger ner sina företag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets