Robinson-Buba gör affärer på nätet

Att det gäller att ta vara på sina ”15 minutes of fame”, d v s den korta stund som Andy Warhol hävdade att alla människor någon gång i sina liv har i rampljuset, är något som deltagarna i Expedition Robinson under åren gjort till en konst. Men frågan är om inte Buba Badjie, 32 år, är den som gått längst.

Robinson-Buba vann snabbt svenska folkets hjärtan efter säsongens första avsnitt och hans livsöde engagerar såväl TV-tittare som kvällstidningsreportrar.

Han är sannsagan om den fattiga pojken från Gambia som som enda elev fick börja i en högstatusskola och lyckades skaffa sig betyg nog att bli utsedd till ”förste-elev” och så småningom fick ett stipendium för att läsa till veterinär i Ukraina – på ryska.

1991 följde han med sin bäste vän till dennes bror i Stockholm, förälskade sig i sin nuvarande fru Cecilia och fick sedan läsa om hela sin utbildning på lantbruksuniversitetet i Ultuna. Tre barn och tre år senare är han stationschef för Jordbruksverkets distriktsveterinärstation i Gävle och Robinson-Buba med hela svenska folket – och kommersen kring hans personliga varumärke är i full gång.

På hemsidan www.buba.nu, som hittills lockat hela 38 000 besökare kan man ta del av hans egen berättelse, titta på bilder från Robinson-inspelningarna, ställa frågor om sina husdjur och köpa kepsar, tröjor och T-shirts. Inom kort ska det också bli möjligt för företag och organisationer att boka Buba för olika typer av föredrag.

Webmaster och ansvarig för sajten är Bubas kompis, Anders Bergström, egen företagare inom idrott och friskvård i Gävle. ”Vi har känt varandra länge och jag hade varit med honom på en kalvning i Ockelbo när vi började prata om programmet och vad det inneburit. Så började vi spåna kring några idéer om hur han skulle kunna ha en dialog med sina beundrare och ja… det ena gav det andra.”

Några enorma volymer är det dock inte tal om. ”Nja, någon boom är det väl knappast. Kepsarna är bästsäljaren hittills och vi har väl sålt någonstans mellan 50-80 stycken. Det stora gensvaret är att folk skickar mail och frågar om allt från vad som är fel med deras hundar till hur han klarade sig utan mat på ön”, säger Anders Bergström.

Har produktionsbolaget Strix eller Sveriges Television hört av sig och begärt provision på försäljningen? ”Nej, vi säljer ju inte Robinson-varumärket utan Buba som person, så varför skulle de det?”

Vad händer med kommersen om han åker ut i lördagens omröstning? ”Jag vet inte, han får väl ännu mer mail antar jag.”

Och om han skulle vinna, klarar ni masslevereranser? ”Det vet jag inte heller, men det ska nog gå bra.”

I egenskap av manager måste du ju veta om han vinner eller inte. ”Nej, jag lovar. Jag försöker ta reda på det minst tio gånger om dagen och gillrar fällor så att han ska försäga sig, men det gör han inte.”

Vad ingår i Buba-paketet? ”Keps och T-shirt för 249 kronor – som hittat va?.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.