Robur-förvaltare: ”Missgynnades av att fonden inte var investerad i SBB”

Fonden Swedbank Robur Fastighet steg 0,10 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden minskat 25,74 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Mattsson.
Swedbank, huvudkontor i Sundbyberg.
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Inledningsvis skriver förvaltaren att de starkaste bidragsgivarna under månaden var Prologis, Sagax och Fastpartner. Fastpartner och Prologis beskrivs som starkt bidragande även till den relativa avkastningen i kombination med att fonden inte var investerad i SBA Communications.

”Bland de innehav som bidrog minst till den absoluta avkastningen kan nämnas ESR, Balder och Crown Castle. ESR var även starkt negativt bidragande till den relativa avkastningen. Den relativa avkastningen missgynnades även av att fonden inte var investerad i Simon Property och i SBB”, skriver Mattsson.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Prologis, American Tower och Equinix med portföljvikter om 8,63, 8,02 respektive 5,59 procent.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot USA med 53,9 procent av allokerat kapital. Därefter följde Sverige och Japan med vikter om 20,5 respektive 6,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG