Roger Akelius: Därför noteras fastighetsbolaget på First North

Fastighetsbolaget Akelius ska noteras på handelsplatsen First North. För Affärsvärlden berättar grundaren och storägaren Roger Akelius varför.

Sveriges största privata fastighetsbolag Akelius byter namn till Akelius Residental och planerar en listning på First North. Under nästa vecka blir emissionsprospektet offentligt.

Enligt Roger Akelius, som genom en stiftelse äger bolaget som bär hans namn, är detta egentligen inte en ”riktig” börsnotering.

– Akelius ger enbart ut preferensaktier. Det är en metod för att ”låna” kapital men istället för ränta finns en årlig fast utdelning. Vid en eventuell finanskris kan vi hålla inne utdelning ett år mot straffränta, säger Roger Akelius och tillägger:

– Akelius säljer inte av en del av bolaget för att casha hem. Det nya kapitalet som kommer in ska användas för expansion i Kanada, England, Frankrike och Tyskland.

Roger Akelius bedömer att aktieutdelningen kan hamna i ett härad kring 6 procent och att säkerheten i bolaget är god.

– Akelius har mer eget kapital än SBAB, säkrare placeringar som stiger i värde och högre marginaler än vad banker har. Sex procent är bra om man jämför med att placera i bank eller på vanliga aktier, men jag är själv van vid betydligt högre avkastning.

Du säger att listningen på First North är bra vid en eventuell finanskris. Hur ser du egentligen på världsekonomin framöver?
De finansiella problemen beror på att politiker måste lova förmåner för mer pengar än staten har. Det innebär att staten måste låna vilket oundvikligen leder till nya finanskriser, men med andra oväntade symtom, exempelvis att bostadsrätter är billigare än de borde vara. Jag förutser nya finanskriser men med annat innehåll.

Roger Akelius säger att han själv blev ekonomiskt oberoende vid 30 års ålder. Nästa år fyller han 70 år.

När ska du lägga affärerna åt sidan och gå i pension på riktigt?
– Jag har en trevlig hobby, eller snarare en bokstavskombination, som betyder kroniskt entreprenörskap. Den enda medicin jag funnit är ett glas rödvin eller en lång promenadväg, vilket dämpar symtomen tillfälligt. Det är enbart mina anställda som lider av att jag blandar mig i. Jag hoppas att jag får dö under arbetstimmar.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.