Rörliga bolån populärast – trots oron för stigande räntor

Enligt SBAB väljer en majoritet av kunderna bolån med tre månaders bindningstid.
Rörliga bolån populärast – trots oron för stigande räntor - bostab-sbab-900
Claudia Wörmann, boendeekom på SBAB. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT och SBAB.

Under april valde 43% av SBAB:s nya villakunder bolån med tre månaders bindningstid på hela bolånet. Bland de nya bostadsrättskunderna låg motsvarande siffra på 46%, skriver statliga bolånejätten.

Samtidigt valde 35 respektive 36% av villa- och bostadsrättskunderna att binda hela bolånet. Bland dessa var ett års bindningstid vanligast. En mix av rörligt och bundet föredrogs av 21 respektive 19% av villa- och bostadsrättskunderna.

”Under april var det lägst ränta på bolån med tre månaders bindningstid vilket troligen bidrog till att den bindningstiden var mest populär, trots många prognoser om att den rörliga räntan snabbt är på väg upp”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Riksbanken höjde räntan i april och flera räntehöjningar väntas. Flertalet bolånejättar har höjt sina listräntor och vidare höjningar av bolåneräntorna är att vänta.

”Det är många beslut som ska fattas i samband med ett bostadsköp. Väljer man tre månaders bindningstid kan man å ena sidan fatta beslut lite senare i processen, när man flyttat in och allt förhoppningsvis upplevs som lite lugnare. Å andra sidan utsätter man sig också för risken att både den rörliga och de bundna räntorna stigit ännu mer”, säger Claudia Wörmann.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets