Ryanair segrar mot EU-kommissionen över pandemistöd till Lufthansa

Lågprisflygbolaget Ryanair har vunnit en domstolsprövning mot EU-kommissionen om stöd som gavs till tyska Lufthansa under pandemin. Det rapporterar Reuters och Bloomberg News.
Ryanair segrar mot EU-kommissionen över pandemistöd till Lufthansa - Ryanair
Ryanair-plan i Oslo. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Bolaget hävdar att kommissionen gjorde fel när man i juni 2020 lät tyska staten ta ett ägande på 20 procent i Lufthansa för att undvika kollaps. Enligt kommissionen var investeringen i linje med dess regler om statligt stöd.

Denna uppfattning delas dock inte av EU-domstolen som valt att ta Ryanairs sida och ogiltigförklara beslutet. Domstolen anser att kommissionen gjorde en felaktig bedömning samt var fel ute med att anta att Lufthansa ”inte kunde få finansiering på marknaden för alla sina behov”.

Ryanair har också vunnit ett separat ärende om att ogiltigförklara EU:s godkännande från 2020 om samma sorts stöd till SAS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets