Så bemöter S och M Calmfors kritik om elpopulism

Socialdemokraterna och Moderaterna bemöter nu den kritik som riktats mot förslaget om ett högkostnadsskydd för elpriserna.
Så bemöter S och M Calmfors kritik om elpopulism - LARS CALMFORS
Professor Lars Calmfors. Foto: Anders Wiklund / TT

Lars Calmfors, nationalekonom och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, har kritiserat förslaget som han menar är en form av elpopulism. Calmfors menar att stödet inte bör riktas mot förbrukningen utan genom generella bidrag eller skattesänkningar till de som drabbas värst av de höga energipriserna.

– Vi har en bristsituation, och subventionerar man då på ett eller annat sätt förbrukningen av varan blir bristen bara värre, uppgav professorn.

Mikael Damberg (S) anser att situationen beskrivs felaktigt av Calmfors som istället pekar på att förslaget är ett högkostnadsskydd för elkonsumtion. Det är priset som styr inte konsumtionen.

– Jag tycker att man måste kunna göra två saker samtidigt: Både jobba långsiktigt med effektiviseringar och besparingar, men också se till att vi klarar den här vintern, säger Mikael Damberg i SVT Agenda.

Elisabeth Svantesson (M) delar bilden som Damberg målar upp. Hon betonar att samhället skall veta att staten tar ansvar om priset når en viss nivå.

– Det Lars Calmfors missar, och jag har stor respekt för honom, är att det kommer att bli dyrt i vinter, säger Elisabeth Svantesson.

 

Läs också Affärsvärldens intervju med professorn: ”Calmfors om fastighetsskatten: ”Förs ingen debatt värd namnet bland politiker”.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.