Så många extramiljarder får kommunerna

Svenska staten kommer både att spara och att låna för att möta flyktingsituationen, enligt finansminister Magdalena Andersson.

“Vi kommer både att spara och att låna för att möta den här situationen”, säger hon vid en pressträff om den extra ändringsbudget för 2015 som bygger på en överenskommelse över blockgränsen.

Det paket på närmare 11 miljarder kronor i utgifter som ingår i den extra ändringsbudgeten kommer att finansieras genom lån, så där gäller inte principen om krona för krona.

Regeringen kommer att återkomma kring vad som ska göras inför nästa år. Man tittar brett på besparingsmöjligheter. Migrationsområdet är ett viktigt sådant sparområde där regeringen avser försöka dämpa kostnadsutvecklingen genom bland annat en billigare boendeform för ensamkommande flyktingbarn, uppger Magdalena Andersson.

Regeringen har även möjlighet att göra ytterligare avräkning på biståndet, noterar finansministern. Vissa områden, såsom vård, skola och omsorg, vill hon dock inte spara på, är budskapet.

Hon kan inte uttala sig om huruvida ytterligare resurser kommer att behöva tillföras till kommunerna under 2016, utöver vad som finns i höstbudgeten samt de pengar som tillförs i dag, vilka utöver i år även kan användas nästa år.

Utifrån de prognoser som råder i dagsläget kommer regeringen att försöka vidta åtgärder för att klara riksdagens utgiftstak, men det är en prognos, och om flyktingströmmarna blir större än väntat kan man ej utesluta att taken kommer att behöva överskridas, enligt Andersson.

Beträffande regeringens ekonomiska prognoser kommer regeringen vid nästa prognostillfälle sannolikt att förutspå ett något sämre offentligfinansiellt sparande, alltså nationellt budgetsaldo, än vad som förutskickades i höstbudgeten, uppger Magdalena Andersson.

Finansministern framhåller fördelen med att regeringen har halverat underskottet i de offentliga finanserna genom sina senaste budgetar.

“Jobbmålet kommer att vara svårare när det blir fler människor som är nya på arbetsmarknaden”, säger hon vidare med hänvisning till att det ofta råder högre arbetslöshet i denna grupp.

I samband med att den blocköverskridande migrations- och integrationsuppgörelsen presenterades den 23 oktober meddelades att kommunerna skulle få ett tillskott på 10 miljarder kronor i år utöver vad som redan hade budgeterats, varav 200 miljoner skulle gå till civilsamhället. I dagens besked ingick även 961 miljoner kronor i ökat anslag till Migrationsverket för i år.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här