Så mycket sparar svenskarna i fonder

Den samlade fondförmögenheten ökade i juli och steg till rekordhöga nivåer.
Så mycket sparar svenskarna i fonder - spargris-sparande-pengar-affarsvarlden-700_binary_6885432.png

 

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under juli månad med närmare 182 miljarder kronor och uppgick vid slutet av månaden till rekordhöga 6 438 miljarder.

Av den totala fondförmögenheten var 4 235 miljarder (motsvarande 66 procent) placerade i aktiefonder. Det visar ny statistik från Fondbolagens Förening.

Aktiefonder är mest populära

Aktiefonder hade ett totalt nettoinflöde på 10,9 miljarder kronor och störst var insättningarna i Sverigefonder. Även globalfonder, andra marknader (tillväxtmarknader) och Europafonder noterade nettoinflöden medan framförallt Asien och Kinafonder uppvisade nettouttag.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 106,7 miljarder kronor. Hela 90,5 miljarder har nysparats i aktiefonder såhär långt under 2021.

Johanna Englundh är sparekonom på Fondbolagens förening:

”I likhet med tidigare månader är det aktiefonder som lockar spararna mest, vilket indikerar en fortsatt hög riskvilja. Föga förvånande tar globalfonder och Sverigefonder majoriteten av inflödet i aktiefonder, två fondkategorier som i snitt stigit 19 respektive 25 procent sedan årsskiftet. Vad gäller branschfonder, som levererat en genomsnittsavkastning om 18 procent sedan årsskiftet, är spararna inte lika övertygade även om nettoutflödena upphörde i juli”, säger hon i en kommentar.

I tabellen nedan ser du hur sparandet såg ut i juli och hittills i år, samt hur stort utflödet var i Asien- och Kinafonder.

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets