Så mycket steg bostadspriserna

Såväl priserna på bostadsrätter som på villor ökade under augusti.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priserna på bostadsrätter och villor med ökade med 2% i augusti. På årsbasis ökade priserna med 4% för bostadsrätter och 8% för villor. Det visar siffror från Mäklarstatistik.

”Nu har vi levt med Corona i ett halvår och vi kan konstatera priserna har stigit och antal affärer har legat på en hög nivå. Hemmet har blivit ännu mer centralt i våra liv och Sveriges hantering av pandemin har gjort det möjligt för säljare och köpare att fortsätta göra bostadsaffärer”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

I både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg bostadsrättspriserna med +2%, medan de i Stor-Malmö ökade med 3%. Även villapriserna steg med 2% i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg medan de var oförändrade i Stor-Malmö.

Årstakterna på villor ligger mellan +7% och +8% vilket är genomgående högre nivåer än bostadsrätternas årstakter, säger Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande från Mäklarstatistik.

”De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar. 

Antalet sålda bostäder låg på samtidigt på samma nivåer som året innan. Men sett till årets första 8 månader så har det sålts 2% fler jämfört med förra året. Antalet sålda bostadsrätter samma period är 5% fler än 2019.

Siffrorna från Mäklarstatistik följer samma trend som synts i statistiken den senaste tiden. SBAB Booli prisindex, som bygger på priserna på de bostäder som såldes under augusti, visar att bostadspriserna fortsatte att stiga på bred front i Sverige och även siffrorna från SCB visar att priserna för privatägda bostäder i Sverige fortsätter uppåt.

Även gårdagens boprisindikator från SEB, det vill säga skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 46 från 40 månaden innan. I maj bottnade nivån vid -26.

 

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 2% + 3% + 4% 41 293
Centrala Stockholm + 1% + 2% + 4% 94 019
Stor-Stockholm + 2% + 1% + 4% 59 965
Centrala Göteborg + 2% + 5% + 2% 64 091
Stor-Göteborg + 2% + 4% + 5% 46 913
Centrala Malmö + 3% + 4% + 3% 34 695
Stor-Malmö + 3% + 7% + 2% 31 752
VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 2% + 6% + 8% 3 441 000
Stor-Stockholm + 2% + 4% + 8% 6 027 000
Stor-Göteborg + 2% + 4% + 7% 5 101 000
Stor-Malmö ± 0% + 3% + 8% 4 602 000
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco