Saab-aktien har gått starkast av världens försvarsjättar sedan Ukrainakriget började

Världens 25 största noterade vapentillverkares aktier har i genomsnitt stigit med 40 procent sedan krigsutbrottet i Ukraina i februari förra året. Starkast har det gått för svenska Saab. Det skriver Placera i en kommentar på tisdagen.
Saab-aktien har gått starkast av världens försvarsjättar sedan Ukrainakriget började - SAAB
Illustrationsbild.

Saabs aktie har klättrat med 194 procent sedan den 23 februari 2022 i samband med Rysslands invasion av Ukraina som inleddes följande dag. Tyska Rheinmetall är en annan kursraket med en uppgång på 179 procent. Vidare har italienska Leonardo har ökat 81 procent, brittiska BAE Systems noterar en kursuppgång på 71 procent och franska Thales har stigit 70 procent.

”Det är tydligt att det främst är europeiska försvarsbolag som går starkast i spåren av konflikten. De stora amerikanska försvarsbolagen har inte alls gått lika starkt. Bakom ligger att de europeiska försvarsbolagen var lägre värderade vid krigsutbrottet samtidigt som upprustningen i Europa var mer oväntat och kom mer plötsligt. Stater och länder väljer dessutom oftast att gynna sina egna vapenindustrier när det går”, skriver Placera i sin slutsats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.