Säljer kursraketen

PORTFÖLJUPPDATERING Efter förra veckans affärer har Småbolagsportföljen återigen blivit omkörd av index. Vi fortsätter vår vinsthemtagning, denna vecka i vårens kursrusare.

Affärsvärlden Analys+ modellportfölj Småbolagsportföljen har återigen halkat efter jämförelseindex. Portföljen är hittills upp 15,9 procent i år, att jämföra med OMXSGI:s 16,4 procent.

Vi fortsätter att ta hem vinster för att sätta dem i spel i nya eller redan befintliga, mindre innehav. Denna vecka är det dags att göra sig av med innehavet i ventilationsbolaget Lindab. För att inte ytterligare överstiga våra portföljmandat om drygt 10 innehav i portföljen ökar vi därefter i tre redan befintliga portföljinnehav.

SÄKRAR SNABB VINST I VENTILATIONSBOLAGET

Bara några veckor efter att vi hade köpt in Lindab till portföljen gjorde ventilationsbolaget en omvänd vinstvarning, vilket fick aktien att rusa. Som mest var innehavet upp över 40 procent, men aktien föll därefter ordentligt när storägande investmentbolaget Creades valde att sälja 4,25 miljoner aktier i mitten av maj. Efter försäljningen äger Creades knappt 3,7 miljoner Lindab-aktier, motsvarande 4,7 procent av kapital och röster.

”Vi har ägt bolaget länge och fått gehör för de frågor som vi önskat driva. Därför väljer vi att vikta ner”, kommenterade Creades vd John Hedberg försäljningen.

Lite senare på bollen men ändå med 18,3 procents avkastning, bedömde vi det nu vara läge att ta hem Lindab-vinsten i Småbolagsportföljen.

VIKTAR UPP TRE BEFINTLIGA INNEHAV

Med den nyvunna kassan fyller vi på i två nya innehav, Recipharm och installationsbolaget Instalco som gjorde entré med mindre positioner i portföljen efter köprekommendationer tidigare i maj. Efter Lindab-försäljningen är det dock dags att öka positionerna. Vi dubblar nu båda innehaven.

Dessutom fyller vi på i aluminiumbolaget Profilgruppen, som köptes in i februari. Aktien är upp 12 procent sedan den adderades till portföljen, men vi bedömer att den kan fortsätta klättra. Trots en eventuellt avmattning i efterfrågan i nästa kvartal, dock från ett rekordstarkt första kvartal, bedömer vi att 2019 kommer vara ett fortsatt starkt år för Profilgruppen. En ny pressanläggning för utökad kapacitet och uppstart av nytt affärssystem bäddar för nya affärer och fortsatt tillväxt i bolaget.

Nedan läget i portföljen vid stängning på måndag, efter gjorda affärer.

melport 27 maj 2019.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.