SAS ökade antalet passagerare med drygt 300 procent i november

SAS ökade antalet passagerare med 301,1 procent till 1,327 miljoner i den totala trafiken i november, jämfört med samma månad året innan. Månaden före var tillväxten 131,5 procent.
SAS Plan
SAS-plan p Terminal 5 på Arlanda flygplats. Foto: Henrik Montgomery / TT kod

”Vi har sett en gradvis ökning av efterfrågan under de senaste månaderna i takt med att reserestriktioner har hävts. Efterfrågan och biljettförsäljningen har stabiliserats inför vintern, som
generellt sett är en mindre aktiv reseperiod. Med de nya versioner av covid-19-viruset som sprids över världen, är framtiden fortsatt oviss. När vi går in i vintersäsongen måste vi fortsätta vara flexibla när det gäller vår kapacitet, för att kunna möta efterfrågan från Skandinaviens resenärer”, säger vd Anko van der Werff.

Mäts trafiken i betalda passagerarkilometer, RPK, ökade flygbolaget med 486,3 procent under månaden (221,5).

Kapaciteten, mätt som ASK, ökade med 142,8 procent i november (100,2).

Kabinfaktorn uppgick till 61,0 procent under månaden (61,6).

PASK uppgick till 0,64, svenska kronor, under månaden (0,67).

Passageraryielden uppgick till 1,06, svenska kronor, i november (1,11).

Novembersiffrorna kommenteras av danska Sydbank som anser att de var i linje med förväntat. Banken noterar att utfallet var marginellt lägre mot oktober vilket beror på den ”normala” lågsäsongen och att höstlovet hade en positiv påverkan förra månaden.

”I gengäld har flygningarna till USA åter kommit igång och det har en positiv påverkan”, skriver Sydbank.

Banken upprepar sin säljrekommendation på SAS. Detta eftersom intäkterna fortfarande ligger långt under det normala och man ser att det behövs stora förändringar innan omkostnaderna förs ner till en konkurrenskraftig nivå.

”Omikron-varianten och restriktioner har delvis spårat ur trafikåterhämtningen – men osäkerheten är stor och trenden kan bli både värre och bättre härifrån”, skriver Sydbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco