SAS säkrar lån på 700 miljoner dollar i finansiering

Flygbolaget SAS säkrar lån på 700 miljoner dollar, motsvarande cirka 7 miljarder kronor, i ett avtal med fonder som förvaltas av Apollo Global Management.
SAS säkrar lån
Foto: Johan Nilsson/TT

Flygbolaget SAS har ingått ett avtal om så kallad debtor-in-possession-finansering (DIP-finansiering) om 700 miljoner dollar, motsvarande cirka 7 miljarder kronor, med fonder som förvaltas av Apollo Global Management.

DIP-finansiering är en specialiserad typ av bryggfinansiering för verksamheter som genomgår rekonstruktion i en chapter 11-process. Tillsammans med likvida medel från den löpande verksamheten gör finansieringen det möjligt för SAS att uppfylla sina affärsförpliktelser genom processen. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Med denna finansiering kommer vi att ha en stark finansiell ställning för att fortsätta att bedriva den löpande verksamheten under vår frivilliga rekonstruktionsprocess i USA. Apollo Global Management har lång erfarenhet av att bidra till att bygga starkare och mer konkurrenskraftiga verksamheter samt har omfattande erfarenhet av flygbranschen. Med deras betydande finansieringsåtagande kan vi nu fokusera helt på att accelerera genomförandet av SAS FORWARD-planen och att fortsätta vårt mer än 75 år långa arv av att vara Skandinaviens ledande flygbolag”, kommenterar SAS styrelseordförande Carsten Dilling.

Finansieringen, som är föremål för godkännande från den amerikanska konkursdomstolen, är strukturerad som ett lån med flera utbetalningstillfällen och förfaller nio månader från closing. Löptiden kan förlängas stegvis upp till en löptid om 18 månader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.