SAS vinstvarnar

Som en "följd av kapacitets- och yieldutvecklingen under perioden januari-april" kommer SAS att redovisa ett resultat under marknadens förväntningar för andra kvartalet.

Det framgår i ett pressmeddelande där prognosen för räkenskapsåret 2013/2014 justeras ned till följande formulering:

”Marknadsvillkoren är fortsatt utmanande med överkapacitet på flera av SAS marknader (upprepning, SIX anm), varför yielden och PASK (passagerarintäkter/reguljär ASK) förväntas fortsätta att minska under 2013/2014. Resultateffekterna från omstruktureringsprogrammet för 2013/2014 förväntas uppgå till cirka 1,2 miljarder kronor (upprepning, SIX anm). Under förutsättning att marknadsförutsättningarna avseende kapacitetsutbudet, flygbränslet och valutan inte försämras ytterligare och att inget oförutsett inträffar i övrigt finns det förutsättningar för att uppnå ett positivt resultat före skatt, inklusive den positiva effekten från den ändrade pensionsredovisningen (ändring, tidigare exklusive SIX anm), även under 2013/2014.”

Det rör sig alltså om att man nu vill guida om möjligheter till positivt resultat 2013/2014 ”inklusive” den ”positiva effekten från den ändrade pensionsredovisningen”, tidigare skrevs här ”exklusive”.

Ett ”stort antal aktiviteter” har initierats under kvartalet för att stärka SAS intäkter, heter det vidare i dagens pressmeddelande. ”Redan i april har detta gett konkret avtryck med fler passagerare och förbättrad kabinfaktor”, skriver man vidare.

Omstruktureringsprogrammet fortsätter att utvecklas planenligt och förväntas ge en positiv resultateffekt på 1,2 miljarder kronor under 2013/2014.

”Den hårdnande konkurrensen om kunderna innebär att SAS nu agerar än mer offensivt. Vi har vässat erbjudandet till Skandinaviens frekventa resenärer, intensifierat våra marknadsaktiviteter och ser nu en ökning av antalet kunder med en högre kabinfaktor som följd. Samtidigt gör osäkerheten kring kapacitetsutvecklingen på marknaden att intäkterna från de ökade volymerna är svårbedömda”, kommenterar vd Rickard Gustafson dagens prognossänkning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.