SBAB höjer sina lånsiktiga bolåneräntor efter stigande marknadsräntor

Statliga bolånejätten SBAB justerar nu upp sina långsiktiga bolåneräntor efter att marknadsräntorna på längre sikt stigit.
SBAB
Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT
Höjningen omfattar 0,2 procentenheter och avser lån med bindningstid på mellan två och tio år. Efter höjningen ligger tioårsräntan på 2,44%.

”Inflationen har stigit och kan komma att bestå på en högre nivå än tidigare. Riksbanken och andra centralbanker förväntas nu höja sina styrräntor tidigare än vad som förut antagits. Samtidigt förväntas Riksbanken och andra centralbanker att trappa ned på sina andra stimulansåtgärder i form av köp av obligationer. Som en konsekvens av detta har marknadsräntorna stigit och därmed har bankernas upplåningskostnader på kapitalmarknaden ökat”, säger Klas Danielsson, VD för SBAB, i en kommentar.

Han påpekar också att räntorna ligger i ett historiskt perspektiv på en låg nivå. SBABs lägsta ränta som man erbjuder just nu är 0,99%. Rabatter ges utifrån hur energieffektiv bostaden är och hur hög skuldsättningen är.

Bindningstid Förändring (procentenheter) Ny listränta (%)
3 månader oförändrad 1,64
1 år oförändrad 1,54
2 år +0,20 1,64
3 år +0,20 1,74
4 år +0,20 1,89
5 år +0,20 1,99
7 år +0,20 2,24
10 år +0,20 2,44
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets