SBAB: ”Katastrofalt läge för nya bostäder”

Försäljningen av nya bostäder är i princip död på den svenska marknaden. Samtidigt skenar avbokningarna för bostäder, försäljningstiderna har dubblerats, antalet sänkta objekt har ökat kraftigt och konkurserna tilltar. Det visar en genomgångfrån SBAB.genomfört av sektorn.
SBAB: ”Katastrofalt läge för nya bostäder” - SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto:
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: SBAB / Jonas Ekströmer / TT

“Det är bara att konstatera; försäljnings- och bokningsläget är katastrofalt för nya bostäder. Försäljningstalen ligger nu mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer vi såg för bara något år sedan. De bostäder som trots allt säljs tar dessutom dubbelt så lång tid att förmedla, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Totalt har 6% av utbudet av nya bostäder sänkts i pris. Datan baseras på bostadsföretagens uppdaterade listpriser.

“Den siffran kommer troligen att öka under hösten när företagen behöver sälja osålda lager för att stärka likviditeten. Anekdotisk information talar dessutom för att andelen prissänkta objekt är betydligt större än så. Enligt diverse uppgifter från marknaden är det nu vanligt att intressenter rings upp och erbjuds kraftiga rabatter och även avgiftsfria månader när det gäller osålda bostäder med snart inflyttningsdatum. En kontakt jag har i branschen talar om i det närmaste basarliknande förhållanden”, säger Robert Boije.

GER KRISEN ETT ANSIKTE

Han pekar på att antalet sålda objekt ligger på mellan en fjärde- och en femtedel av nivåerna från före inflationsuppgången och räntehöjningarna.

Konkurserna ökar också kraftigt. Nyligen gick exempelvis Anebyhus i konkurs.

“Konkursade hustillverkaren Anebyhus har i dagarna gett krisen i bostadsbyggarbranschen ett tydligt ansikte. Det är ett bolag som överlevt många tidigare konjunktursvackor, vilket med all tydlighet visar på kraften i det som nu sker. Min gissning är att vi bara sett början av krisen i bostadsbyggarbranschen och att konkurserna kommer att avlösa varandra under det kommande året”, säger Robert Boije.

Han ser även problem för hyresrätten.

“Räntehöjningarna har helt klart, åtminstone så här långt, drabbat efterfrågan på nya ägda bostäder hårdare än den på nya hyresrätter. Men den närmaste framtiden för nya hyresrätter är, trots det, knappast särskilt ljus. Många hyresrätter har i tider av mycket hög bygginflation och stigande kapitalkostnader klarat kalkylen tack vare investeringsstöden som nu har avvecklats. Med fortsatt hög bygginflation, kraftigt höjda kapitalkostnader och slopade investeringsstöd blir det inte lika lätt att få ihop kalkylen för nya hyresrätter framöver”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF