SBAB: Riksbanken väntar med att höja räntan

Ett svagt inflationsutfall innebär att det är betydligt mindre sannolikt att Riksbanken höjer reporäntan i år. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Trots en svag krona och en negativ reporänta stiger inte den underliggande inflationen. SBAB menar därför att sannolikheten för att Riksbanken ska höja reporäntan i år har minskat påtagligt.

– Vi var förvånade när Riksbanken valde att höja reporäntan i december med tanke på de fortsatt svaga utfallen på den underliggande inflationen och sett till de svaga konjunktursignalerna. Vi tror att Riksbanken kommer att höja reporäntan i långsammare takt än Riksbankens egna prognos. Vår bedömning är att det bara är 30 procents sannolikhet för att Riksbanken höjer reporäntan i år, säger Robert Boije chefsekonom, SBAB.

Vad gäller boräntorna är SBAB:s prognos att bankernas snitträntor med tre månaders bindningstid stiger från 1,6 i mars i år till 2,7 procent i januari 2023. Femårsräntan väntas stiga från 1,8 till 3,3 procent under samma period.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.