SBB-blankaren är rejält på plus i alla korta positioner på svenska börsen

Kintbury Capital har lyckats bäst av de sex blankare som tagit en kort position i SBB och som finns i Holdings databas. Just nu ligger den brittiska hedgefonden på plus i samtliga blankningspositioner i Sverige. Afv kan nu berätta vilka svenska storbolag som fonden har i short-boken.
SBB-blankaren är rejält på plus i alla korta positioner på svenska börsen - sinch sbb securitas thule
Kintbury Capital har fått en avkastning på närmare 54% i sin korta position SBB.

Ilija Batljans SBB har rasat på börsen under 2022. Aktien faller vidare under fredagen efter att ett par amerikanska storbanker kapat sina riktkurser. Just nu är SBB ner över 70% sedan årsskiftet.

SBB-aktien är i skrivande stund den mest blankade aktien i Norden. Aktier motsvarande 15,7% av kapitalet är blankade.

Flertalet stora internationella aktörer sitter just nu med blankningspositioner i fastighetsbolaget. De som fått den högsta avkastningen på den korta positionen i SBB är den London-baserade hedgefonden Kintbury Capital. Hedgefondens uppskattade avkastning på den korta positionen i SBB är nästan 54%, enligt Holdings.

KINTBURY CAPITAL

Bakom hedgefonden Kintbury Capital ligger engelsmannen Chris Dale. Dale studerade matematik och filosofi på Cambridge University och kom senare till att arbeta på den värde-baserade hedgefonden Millennium Capital Partners i närmare tio år. Efter sin tid på Millennium sade Dale upp sig för att starta sin egen hedgefond – Kintbury.

Kintbury bedriver en marknadsneutral så kallad long/short-fond inriktad på utvecklade marknader i Europa. Fonden har i normalfallet runt 40 korta positioner i portföljen. Och just nu har hedgefonden blankningspositioner i sju svenska börsbolag. Dessa har under 2022 nästan uteslutande varit fullträffar.

BLANKAR SBB, THULE OCH SECURITAS

Ett av storbolagen som Kintbury har en blankningsposition i är friluftsbolaget Thule, som bland annat tillverkar cykelhållare, takräcken och takboxar till bilen.

Bolaget fick ett rejält uppsving under pandemin och har under 2022 mött tuffa jämförelsetal och svagare efterfrågan. Den svagare konsumenten har gett avtryck i Thule. Bolaget kom under söndagen ut med en vinstvarning och vittnade om en markant minskad efterfrågan på cykelrelaterade produkter. VD Magnus Welander skrev då att försäljningen och resultatet kan komma att påverkas negativt till våren 2023.

På börsen har bolaget fått ett kallt bemötande och gått ner kraftigt. Thule-aktien toppade kring 550 kronor i julas men handlas numera runt 225 kronor, sedan årsskiftet är aktien ner nästan 60%.

Inte så kul för aktiens nästan 18 000 ägare på Avanza. Men desto roligare för hedgefonden Kintbury Capital, som just nu sitter med en kort position i Thule värd 452 miljoner kronor. Kintbury har enligt Holdings fått en avkastning på över 22% på sin blankningsposition i Thule.

FULLTRÄFF I KURSKOLLAPSAREN

Bland Kintburys svenska blankningspositioner återfinns ett antal aktier som totalt krackelerat under året. Däribland kommunikationsbolaget Sinch, som under året genomlidit något av en förtroendekris.

I juli månad kom blankarfirman Ningi Research med en kritisk analys av Sinch. I analysen hävdar Ningi att Sinch via vilseledande redovisning ska ha spetsat sitt resultat med flera miljarder. Detta ska bland annat ha genomförts genom att Sinch redovisat upplupna intäkter som bokförda kundfordringar.

”Genom att bokföra upplupna intäkter som ofakturerade kundfordringar i stället för upplupna intäkter från kundkontrakt har resultatraden framställts felaktigt för att dölja bolagets aggressiva intäktsredovisning”, skrev Ningi i analysen.

Blankarrapporten fick aktien att falla 27%, bolaget själva motsatte sig däremot kritiken.

Men turbulensen i Sinch slutade inte där. En dryg vecka efter blankarrapporten meddelade bolaget att dåvarande VD Oscar Werner lämnar sin post med omedelbar verkan.

Oscar Werner lämnar Sinch.
Foto: Press

Sedan årsskiftet har Sinch-aktien fallit kraftigt. I början av året handlades aktien kring 115 kronor, men numera handlas kommunikationsbolaget till strax över 16 kronor. Det motsvarar en nedgång på 85% sen årsskiftet.

Någon som tjänat på det hejdlösa fallet i Sinch är Kintbury Capital, som för tillfället ligger med en kort position värd strax över 100 miljoner kronor i bolaget. Hedgefondens uppskattade avkastning i Sinch är strax över 55%, enligt Holdings.

PRICKAT RÄTT I ALLA SVENSKA POSITIONER

Kintbury Capital har visat sig skickliga på att hitta blankningscase på Stockholmsbörsen. Under året har samtliga av Kintburys korta positioner presterat sämre än storbolagsindexet OMXS30 såväl som breda index, OMXSPI.

Bland andra bolag som hedgefonden ligger kort i just nu återfinns strålterapibolaget Elekta, säkerhetsjätten Securitas, samt vitavurbolaget Electrolux, som skickade ut en vinstvarning den 12:e september på grund av svag efterfrågan, leveranssvårigheter och ökade kostnader.

KINTBURY CAPITALS KORTA POSITIONER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN

Aktie Position Värde (Msek) Avkastning 2022 Relativ avkastning mot OMXSPI Kintburys uppskattade avkastning
Thule Group Kort                452 -58,40% -30,20% 22,1%
SBB Kort               293 -78,70% -50,50% 53,8%
Elekta Kort                260 -48,90% -20,70% 41,0%
Sinch Kort                102 -85,90% -57,70% 56,7%
Securitas Kort               283 -31,70% -3,50% 18,6%
Electrolux Kort                274 -44,80% -16,60% 12,8%
Dometic Kort                84 -56,80% -28,60% 37,6%
*Holdings tar inte hänsyn till eventuella mottagna utdelningar.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.