SBB slopar utdelningen och avbryter nyemissionen av D-aktier

SBB meddelar nu att de stoppar den beslutade utbetalningen av utdelning och senarelägger den till 2024. Företrädesemissionen av D-aktier kommer heller inte att genomföras.
SBB slopar utdelningen och avbryter nyemissionen av D-aktier - ILIJA BATLJAN SBB
Ilija Batljan, VD för fastighetsbolaget SBB. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Efter ett blixtinkallat styrelsemöte så meddelar SBB att de stoppar utdelningen, återkallar emissionen och arbetar vidare med tidigare aviserade försäljningar, i syfte att stärka bolagets finansiella position.

Under måndagen rasade fastighetsbolagets D-aktie 26,5% och B-aktien 19,7% efter att kreditvärderingsinstitutet S&P sänkt sitt långsiktiga kreditbetyg för SBB, från BBB- till BB+, med negativa utsikter. Styrelsen kallades till ett extrainsatt möte för att diskutera nedgraderingen.

”Marknadens reaktioner och den negativa kursutvecklingen har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor. Mot den bakgrunden har styrelsen istället beslutat att stärka likviditeten i bolaget genom att föreslå för en extra bolagsstämma att besluta om ett bemyndigande för styrelsen som möjliggör en senareläggning av utbetalning av utdelningar”, skriver bolaget sent på måndagskvällen.

SKA UTBETALAS INNAN ÅRSSTÄMMAN

SBB:s bedömning är att utbetalning kommer att infalla, oavsett aktieslag, strax innan årsstämman som beräknas hållas i mitten av maj 2024.

”Den extra bolagsstämman är planerad att hållas i början av juni 2023, och därmed kommer de planerade avstämningsdagarna för utdelning för  A- och B-aktier den 9:e och den 28 maj 2023 att infalla som planerat. Resterande avstämningsdagar för A och B, som skulle ha infallit månadsvis, och resterande avstämningsdagar för D-aktier, som skulle ha infallit kvartalsvis, kommer under förutsättning av bolagsstämmans godkännande och styrelsens efterföljande beslut, att senareläggas.”

Det tidigare presenterade förslaget att aktieägare skulle kunna välja att få sin utdelning i kontanter eller i nyemitterade aktier är inte heller längre aktuellt, skriver bolaget vidare, då det i nuläget inte är praktiskt genomförbart att erbjuda en sådan möjlighet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets