Scandic Hotels emitterar konvertibler om 1,6 miljarder – ska täcka likviditetsbehov

Hotelloperatören Scandic Hotels ska emittera konvertibler om 1 600 miljoner kronor, med löptid till oktober 2024, för att täcka likviditetsbehovet tills att marknadsförhållanden stabiliseras. Det framgår av ett pressmeddelande.
Scandic Hotels
Scandic Continental vid Klarabergsviadukten. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT
Kreditfaciliteter om 6 650 miljoner kronor från DNB, Handelsbanken och Nordea har även förlängts.

Under första kvartalet i år bedöms Scandics kassautflöde uppgå till cirka 1,1 miljarder och tillgänglig likviditet bedöms uppgå till cirka 1,8 miljarder per den 31 mars. Beläggningsgraden under första kvartalet uppskattas till 18%, jämfört med 23% i fjärde kvartalet förra året. Under 2019 var den genomsnittliga beläggningsgraden 66%.

Scandic räknar med en återhämtning av marknaden under 2021, främst drivet av nationellt och intra-nordiskt fritidsresande. Under sommaren förväntas beläggningen vara högre än under motsvarande period 2020. Under juli 2020 var beläggningen 42%.

Vidare gör Scandic bedömningen att positivt kassaflöde kan nås vid en genomsnittlig beläggningsgrad runt 50%.

”Med den nu föreslagna konvertibelemissionen säkrar vi vårt likviditetsbehov och kan möta den kommande återhämtningen med en stark position. Med en kraftigt sänkt kostnadsnivå kombinerat med vår effektiva operationella modell har Scandic alla förutsättningar att på sikt överträffa vårt långsiktiga mål för justerad EBITDA-marginal på minst 11%, även med en nivå på efterfrågan som är lägre än den var alldeles innan pandemin”, säger vd Jens Mathiesen.

Bland tagarna av konvertiblerna återfinns de största aktieägarna AMF Pensionsförsäkrning, Stena Sessan samt Formica Capital.

Konvertiblerna ska inte ha en räntekupong men kommer avkasta 2,75% till 3,25% då de emitteras under par, det vill säga till en kurs som är lägre än det nominella beloppet.

Konverteringskursen på instrumenten ska fastställas till en premie om mellan 22 och 27% av antingen 36,8 kronor eller den volymvägda snitt kursen för aktien mellan 26 mars till prissättningsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets