Scania får sin största order hittills gällande ellastbilar

Lastbilstillverkaren Scania får sin hittills största order gällande ellastbilar. Svenska logistikföretaget Einride köper 110 ellastbilar med leverans under andra halvan av 2022, skriver Di.
Scania får sin största order hittills gällande ellastbilar - scania-900
Foto: Christine Olsson/TT
Det handlar om dragbilar som används tillsammans med en trailer. Räckvidden är 25 mil och det är Einride, backat av bland annat EQT och Capital Group som är köparen. Einride är ett svenskt teknik- och logistikföretag som specialiserat sig på helelektriska transporter.

”Det visar att försäljningen av ellastbilar går in i ett annat skede. Från att ha handlat om små affärer till att det börjar bli större affärer. Det är en signal om att marknaden är på väg att bli mer mogen”, säger Fredrik Allard, chef för Scanias satsning på elektrifiering, till Di.

Lastbilarna uppges vara utrustade med Einrides operativsystem, och de båda bolagen kommer samarbeta om produktutveckling.

Scania är inte ensamma på marknaden. Volvo som under 2021 var marknadsledande i nischen berättade i mars att Maersk beställt 126 eldrivna lastbilar. Fredrik Allard tror Scania kommer sälja ytterligare 1000 ellastbilar i år. Han tror även att genombrottet för eldriven yrkestrafik bara är några år bort, men det största problemet just nu är räckvidden för lastbilarna där åkeribranschen uttryckt en större skepsis mot detta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets