SEB: ”Andra sänkningen från Riksbanken först i augusti”

SEB har justerat om i sina prognoser för den svenska styrräntan.
SEB: ”Andra sänkningen från Riksbanken först i augusti” - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Storbanken tror fortsatt att styrräntan har toppat och att Riksbanken kommer att sänka räntan med 25 punkter till 3,75% den 8 maj. Däremot senareläggs en andra räntesänkning.

”Inflationstakten under senvåren och sommaren blir viktig för tidpunkten för en andra sänkning, men vi tror att den svaga kronan gör att en andra höjning i juni har blivit mindre sannolik och vi skjuter därför fram vår prognos för den andra sänkningen till augusti. Vi fortsätter att förutspå totalt fyra räntesänkningar i år”, uppger SEB i en analys.

SEB spår nu att räntan kommer att sänkas i maj, augusti, november och december.

Banken förväntar sig att Riksbanken fortsätter med den nuvarande takten av kvantitativa åtstramningar trots att man går mot en mindre restriktiv hållning när det gäller styrräntan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco