SEB: Mindre risk för Grexit

SEB bedömer att sannolikheten för att Grekland kommer att räddas kvar i valutaunionen EMU har ökat.

”Sannolikheten för att Grekland får ett räddningspaket har ökat även om risken för Grexit och konkurs kvarstår”, skriver SEB-ekonomen Mikael Johansson i ett marknadsbrev.

Dels är ett grekiskt förslag på plats i tid, och dessutom har EU-sidan via Europeiska rådets ordförande Donald Tusk under gårdagen börjat öppna för att även EU, inte bara IMF, är beredda att acceptera en grekisk skuldnedskrivning, noterar Mikael Johansson.

Swedbank konstaterar att Grekland levererade en reformplan i tid, men noterar samtidigt att vissa hinder kvarstår. Frågan om statsskulden kan bli den svåraste nöten att knäcka, enligt banken.

DNB anser optimismen kring Greklandssituationen inte är grundlös. Parterna har närmat sig varandra, bedömer den norska banken som dock konstaterar att detta inte innebär att ett avtal är i hamn.

Banken Société Générale bedömer att söndagens EU-toppmöte blir den slutliga deadlinen för att hitta en överenskommelse.

”Vi tror att det blir svårt att nå en överenskommelse, och även om en uppgörelse nås skulle genomföranderiskerna förbli förhöjda”, resonerar Société Générale.

Grekland lämnade sent på torsdagen in ett förslag som förefaller ligga närmare långivarnas krav på några av de mest omstridda områdena. Samtidigt innehåller dock det grekiska förslaget även en skrivelse om omstrukturering av landets statsskuld, något som flera euroländer har varit emot.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets