SEB:s chefsekonom: Amerikanska jobbrapporten kalassiffror för börsen

Amerikanska sysselsättningsrapporten för april är "kalassiffror" för börsen, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och chefstrategen Johan Javeus. 

Antalet jobb steg med 263 000 personer i april, vilket var över marknadens prognos om en ökning med 190 000. Arbetslösheten sjönk även oväntat till 3,6 procent, från 3,8 procent förra månaden. Samtidigt låg löneökningarna kvar på 3,2 procent. 

”Slutsats: Ingen recession i sikte. Kalassiffror för börs. Kassaskåpssäker resa mot konjunkturrekord. Fed kan sitta lugnt i båten – tills vidare i alla fall”, resonerar chefsekonomen på Twitter. 

Han får medhåll av Johan Javeus, som konstaterar att det är ”bra fart i ekonomin men utan att inflationen (lönerna) verkar ta fart”. 

Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 0,57 procent, vilket kan jämföras med en uppgång på 0,45 procent innan statistiken presenterades.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.