SEB varnar för fortsatt rysk recession

Det förnyade oljeprisfallet sedan i våras kombinerat med en hög sannolikhet för att sanktionerna till följd av Ukraina-konflikten förlängs gör att den ryska recessionen väntas fortsätta 2016.

Det bedömer SEB i rapporten Eastern European Outlook.

För 2015 väntas BNP minska med 4,0 procent. Kombinationen av förlängda sanktioner och ett klart lägre prognostiserat oljepris gör att BNP väntas fortsätta falla 2016, men det dämpas till en nedgång på 1,0 procent, bedömer SEB.

Problemen med hög inflation, svag utveckling för investeringar och omfattande kapitalutflöden lever vidare, noterar banken.

”Oljeprisfallet förhindrar att inbromsningen kan mötas med expansiv finanspolitik och rubelförsvagningen tvingar centralbanken att föra en stramare penningpolitik än vad som hade varit önskvärt ur ett tillväxtstödjande perspektiv”, resonerar SEB.

Rysslands långvariga tillväxtinbromsning som drivs av strukturella svagheter i ekonomin har förstärkts av dessa akuta problem

”Det finns i nuläget inga tecken på att reformer kommer att genomföras i den omfattning som behövs för att få fart på tillväxten och vår bedömning är att BNP-tillväxten på längre sikt kommer ligga kring 1,5 procent”, konkluderar banken.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.