Laddar

Sifo: Ny tillväxtaktie på börsen

Sifo har förutsättningar att bli en bra långsiktig placering.Problem med tidigare förvärv är dock ett orosmoln.

Genom Scribonas avknoppning av mediebevakningsföretaget Sifofinns numera ett nytt tillväxtbolag på börsen. Marknaden förmedia- och omvärldsbevakning växer med drygt 15 procent per år.Drivkraften bakom tillväxten är den alltmer kompliceradeomvärlden.Den snabba utvecklingen och stora informationsflödetgör att behovet ökar av någon som sammanställer och analyserarinformationen. Oron i Asien och Ryssland är exempel på hurutvecklingen spelar Sifo i händerna.

Sifo nöjer sig inte heller med att växa i takt med marknaden.Bolaget tänker växa snabbare än så genom förvärv.

Förutsättningarna är goda för en lyckad förvärvsstrategi.Verksamheten kännetecknas nämligen av stora skalfördelar ochSifo är marknadsledande i Norden. Det gör att det finns gott omsmå konkurrenter med dålig lönsamhet att förvärva.

Enligt Sifo bör bolaget klara löpande kontantförvärv på 100-150miljoner per år framöver. Det innebär att Sifo räknar med enårlig tillväxt på 25-30 procent de närmaste åren. Dessutom kandet bli aktuellt med ännu större förvärv med betalning av egnaaktier. Än så länge är något stort förvärv knappast näraförestående. Sifo har nämligen haft svårt att integrera tidigareförvärv i verksamheten. Det är framförallt samgåendet mellanSifo och IMU Testologen, påbörjat redan 1996, som har tagitlängre tid än väntat. Det visar på riskerna med den strategiSifo satsar på.

HÖGA MÅLSifo har också höga mål för lönsamheten. Målet är enrörelsemarginal före goodwillavskrivningar på 14 procent förkoncernen. Dit har bolaget fortfarande en bit kvar. Förstahalvåret gav en rörelsemarginal på elva procent. Faktum är attmarginalerna varit stadigt i utförsbacken de senaste åren. 1995var exempelvis rörelsemarginalen uppe i 17 procent. Förstahalvåret i år tjänade Sifo 28,4 mkr, vilket ger en vinstmarginalpå 6,7 procent. Resultatet för hela året kommer också bli lägreän i fjol. En anledning är de nämnda problemen med tidigareförvärv. En annan är att bolaget skrotat sin USA-verksamhet,vilket belastat halvårsresultatet med knappt sju miljoner.Kostnader i samband med börsnoteringen drar också nedlönsamheten, liksom tunga IT-investeringar.

Störst av Sifos tre affärsområden är mediebevakningen i ObserverMedia Intelligens. I Sifo Research & Consulting ligger blandannat de traditionella opinionsundersökningarna. Kopplat tillenkätundersökningarna ägnar sig Sifo Research & Consulting ocksåalltmer åt konsultverksamhet. SMG Consulting är bolagets områdeför tyngre konsulttjänster till företagsledningar i större ochmedelstora företag.

HELTÄCKANDE BEVAKNINGObserver är både störst och bäst i koncernen. Här har bolaget enheltäckande mediebevakning och materialet säljs sombeslutsunderlag till företag och organisationer.

Marginalkostnaden för en ny kund är låg, eftersom grundarbetetmed insamling av informationen redan är gjort. Det gerstordriftsfördelar och bäddar för god lönsamhet. Första halvåretlandade rörelsemarginalen på 18 procent, vilket är strax undermålet på 20 procent. Observer är också det område som idagsläget står för hela koncernens tillväxt. Första halvåretökade omsättningen med drygt 45 procent till 234 miljoner. FörSifo Research & Consulting är det problemen med samgåendetmellan Sifo och IMU som har hämmat tillväxten och dragit nedresultatet. Första halvåret låg rörelsemarginalen på två procent,vilket är långt från målet på tio procent. Enligt bolaget harlönsamheten nu bottnat. Tillväxt och lönsamhet ska vända uppåtigen under nästa år.

Affärsvärlden räknar med att Sifos resultat sjunker till 61miljoner i år, jämfört med 77 miljoner förra året. Nästa år börrörelsemarginalen vända uppåt igen och frånvaron avengångskostnader gör att ett resultat före skatt på 78 miljonerligger inom räckhåll. Det gör att aktien handlas till p/e 23 påårets vinst och p/e 18 på nästa års vinst.

Den relativt höga värderingen och det sjunkande resultatet göratt några snabba kurslyft knappast är att vänta. Kan bolagetleverera på sina långsiktiga mål är det dock en äktatillväxtaktie och en köpvärd sådan. Aktien har tagit stryk i denallmänna oron sedan noteringen den 10 september. Ett orosmoln ärproblemen i de tidigare förvärven. Men förändringstakten ochosäkerheten i omvärlden kommer knappast att avta. Det talar förSifo som en långsiktig placering.

Samgående drar ner marknad

helår helår helår 6 mån helår helårSifo, mkr 1995 1996 1997 1998 1998p 1999pOmsättning 310 428 723 426 860 990Rörelseres f goodwill 53 71 94 47 95 119Rörelsemarginal, % 17,1 16,6 13,0 11,0 11,0 12,0Resultat e fin.netto 48 113 77 28,4 61 78Vinstmarginal, % 15,5 26,4 10,7 6,7 7,1 7,9Vinst/aktie, kr 1,11 2,86 1,46 0,42 1,28 1,64P/e 23 18

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.