Simon Blecher köper in sig i Nibe: ”Har hamnat i en perfekt storm”

Carnegies Sverigefond har köpt in sig i Nibe. "Periodvis har aktien varit extremt högt värderad, men nu har detta normaliserats", skriver förvaltarna Simon Blecher och Mattias Sjödin.
Simon Blecher på Carnegie Fonder
Simon Blecher är förvaltare på Carnegie Fonder.

Minus 29% i år – och ner hela 55% på ett år. Det är knappast någon överdrift av Nibe har en tung period bakom sig på börsen.

Blankarna har också hittat till det småländska bolaget som gått på pumpen på Stockholmsbörsen. Just nu är närmare 7% av aktierna blankade, enligt Holdings. Alla offentliga blankare ligger också klart på plus på sina korta positioner, enligt Holdings uppskattningar.

Men det finns också de som tror på Nibe.

”Fonden initierade en mindre position i Nibe”, skriver Simon Blecher och Mattias Sjödin, som förvaltar Carnegie Sverigefond, i en månadsrapport för mars.

De skriver också:

”Värmepumpsmarknaden har drabbats av en perfekt storm med låga gaspriser i Kontinentaleuropa och England, förhållandevis höga elpriser, höga räntor, en pressad konsument och oklara subsidieregler. Detta osäkra läge är troligt att bestå åtminstone under resten av året. Samtidigt är det försämrade marknadsläget nu väldigt väl rapporterat om, marknadens förväntningar på Nibes resultat har fallit, och så har även kurs och värdering.”

”Nibe-aktien ser attraktiv ut”

Förvaltarna skriver vidare att Nibe är ett kvalitetsbolag och att aktien i perioder varit ”extremt högt värderad”. Men så är inte fallet nu, enligt duon.

”På bakåtblickande PE (senaste 12 månaderna) handlas Nibe nu på 22x vinsten, på innevarande år ca 26x och framåtblickande in i nästa år ca 22x (konsensusestimat). Även om vi anser att prognoserna på 2024 fortfarande är behäftade med nedsiderisk så anser vi att värdering på normaliserad lönsamhet, och beaktande den kommande tillväxten, gör att aktien ser attraktiv ut på sikt.”

Läs också:

Efter ökenvandringen: Kan finnas 30% uppsida i Nibe

Globalförvaltaren satsar på Nvidia och Atlas Copco – men sätter ”Nibe på bänken”

Analytiker om Nibe: Vi vet att det kommer vända uppåt

Analytikern som sänkte Nibe: Det värsta är inte bakom oss

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.