Skattesänkningar och ökade anslag i nya budgeten

Regeringen har idag lagt fram sin första budget. Bland förslagen finns riktat elstöd, slopad elbilsbonus, sänkt drivmedelsskatt och mer pengar till vården och försvaret.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff och presenterar regeringens budgetpropositionen för 2023. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vid pressträffen sa finansminister Elisabeth Svantesson att budgeten läggs i en ”väldigt speciell tid” med en hög inflation och en stundande lågkonjunktur.

”Därför är jag väldigt glad över att våra fyra partier förhandlat fram en budget som kan göra skillnad”, sa Svantesson och betonade att ”osäkerheten framöver är väldigt stor”.

Vad gäller själva budgeten innehåller den såväl skattesänkningar som ökade anslag. Bland förslagen finns att skatten på bensin och diesel sänks med en krona litern vid pump samt att den tillfälliga skattesänkningen på jordbruksdiesel förlängs. Regeringen vill även ha sänkt reduktionsplikt till EU:s lägstanivå vid 1 januari 2024.

Vidare vill man införa ett riktat elstöd till elintensiva företag samt införa ett tillfälligt högkostnadsskydd. På pressträffen sa Svantesson (M) att det kommer finnas effekter av högkostnadsskyddet. Hon betonade även att de inte går ut över statsbudgeten.

Regeringen föreslår även att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag ska förlängas och medel avsättas permanent så att a-kassan behålls på den nivån som den låg på under pandemin. Mer pengar ska även skjutas till åt myndigheter inom rättsväsendet samt komvux.

Vården ska också få riktade satsningar för att få expandera kapaciteten. Statsbidragen till kommun och regioner ska förstärkas. Det ska även ges mer pengar till försvaret, samt stödet till Ukraina ska utökas.

Slutligen vill regeringen även satsa på elektrifiering genom satsningar på laddinfrastrukturen med fokus mot ”glesbygd och områden med sämre ekonomiska förutsättningar”. Man vill även föreslå ett undantag från beskattning av förmån av laddel på arbetsplatsen. Vidare vill regeringen slopa elbilsbonusen samt göra satsningar på el- och energieffektiviserande åtgärder i småhus.

Gällande de finanspolitiska avvägningarna har regeringen kommit fram till att dagens budget ska vara ”svagt åtstramande”, enligt finansministern. Enligt ministern kan man i dagens läge inte ha en expansiv budget, vilket hon anser vara ovanligt.

Reformutrymmet bedöms vara på 35 miljarder enligt Finansdepartementet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco