Skattesmäll för Hagströmer

Skatteverket har upptäckt att Sven Hagströmer har lämnat in felaktiga uppgifter i sin deklaration under de senaste fyra åren. Nu väntar en skattesmäll i mångmiljonklassen.

Sven Hagströmer åker på en skattesmäll på 21,4 miljoner kronor. Revisionsbyrå Ernst & Young som sköter Hagströmers deklaration medger att det blivit fel och kommer stå för eventuella skattetillägg på 6 miljoner kronor.

Skatteverket har upptäckt att Sven Hagströmer har lämnat in felaktiga uppgifter i sin deklaration under de senaste fyra åren. Han har felaktigt redovisat utdelningen från sitt kapitalförvaltningsbolag Biovestor, skriver Dagens Industri.

 I senaste deklarationen har bara fem sjättedelar av utdelningen på 45,7 miljoner kronor tagits upp för beskattning.  Detta gjordes eftersom Biovestor är ett onoterat bolag och sådana ska beskattas med 25 procent på aktieutdelningar. För börsnoterade bolag gäller skattesatsen 30 procent. 

Misstaget var att eftersom Biovestor äger Sven Hagströmers hela innehav på 18 procent i börsnoterade Öresund så gäller inte längre den lägre skattesatsen, skriver DI.

För om ett onoterat bolag äger mer än 10 procent i ett noterat bolag ska utdelningarna från det onoterade bolaget beskattas med 30 procent.

Det upptäckte Skatteverket i Simrishamn vilket resulterade i att skatten höjdes med 2,3 miljoner kronor för taxeringsåret 2010. Myndigheten gick också tillbaka till gamla deklarationer och upptäckte samma fel 2007 till 2009. Så totalt ska Hagströmer betala in 15,4 miljoner kronor för de senaste fyra åren, skriver Di.     

Finansmannen har alltså lämnat in felaktiga uppgifter till Skatteverket och därför tillkommer ett skattetillägg på 6 miljoner kronor, vilket gör att Sven Hagströmer totalt ska betala in 21,4 miljoner kronor till Skatteverket.

Sven Hagströmer beskriver det hela som pinsamt och som ”en jäkla katastrof” men säger till Di att det är revisionsbyrån Ernst & Young som sköter hela hans familjs deklaration och det är de som gjort fel.

Det var till och med så att Sven Hagströmers son redovisade utdelningen rätt, men Ernst & Young ändrade uppgifterna så det istället blev fel berättar Hagströmer för Di.

Skattechefen på Ernst & Young Mats Andersson har inget svar på vad som gått snett, men säger till tidningen att firman kommer att stå för ett eventuellt skattetillägg på 6 miljoner kronor som Sven Hagströmer kan bli tvungen att betala.

– Om det i slutändan blir skattetillägg för att vi har gjort fel så kommer vi att betala, säger han till Di.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco