Skatteverket ändrar taktik

Skatteverket har beslutat att ej fortsätta driva de processer i riskkapitalgranskningen som handlar om beskattning av svenska rådgivningsbolag.

Verket kommer däremot fortsätta att låta domstolarna pröva om delägarna ska beskattas enligt de så kallade fåmansföretagsreglerna för de belopp de fått ut, framgår det av ett pressmeddelande.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade förra veckan att inte bevilja prövningstillstånd i ett överklagat ärende om hur beskattning ska ske av särskild vinstandel, så kallad carried interest, från en riskkapitalfond.

Domstolen fastställde samma dag ett förhandsbesked som delvis gällde samma fråga, men där riskkapitalstrukturen var en annan. Den särskilda vinstandelen ska i detta fall beskattas som näringsverksamhet eftersom den inte motsvaras av andelsägarens kapitalinsats i fonden.

Domstolen slog också fast att fonden ska anses ha ett fast driftställe i Sverige.

Skatteverket har dragit följande slutsatser av de båda besluten från domstolen:

* Myndigheten kommer inte att fortsätta driva att rådgivningsbolagen ska påföras arbetsgivaravgifter för carried interest.

* Man kommer fortsätta att låta domstolarna pröva om delägarna ska beskattas enligt de så kallade fåmansföretagsreglerna för de belopp de fått ut.

* Man kommer att utreda om förvaltare av utländska riskkapitalfonder har fast driftsställe i Sverige, det vill säga om de i framtiden ska beskattas i Sverige.

* Man kommer även att analysera transaktioner där carried interest betalats in till utländska kapitalförsäkringar och där beskattning inte har skett.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.