Skingsley: Klarar inflationsmålet även om kronan stärks

Det stämmer inte att inflationsmålet får omvandlingstrycket för industrin att försvinna. Det sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley i SVT:s Agenda på söndagen.

”Företagen vi träffar säger att konkurrenstrycket är så högt att de inte kan höja sina priser. Om konkurrenstrycket är högt, då kan ju inte omvandlingstrycket vara lågt”, sade hon.

På frågan om hon vill ändra i Riksbankens mål sade hon att de utför det uppdrag som lagstiftarna bestämt.

”De har bestämt att vi inte ska ha en fast växelkurs. Vi ska stabilisera svenska folkets köpkraft över tid med hjälp av inflationsmålet”, sade hon.

Hon tror att Riksbanken kan klara inflationsmålet även om kronan stärks framöver, och noterade att även om de importerade priserna nu blir högre (när kronan försvagats) rör sig andra priser i en annan riktning.

”Vi tror att vi ger vårt bästa bidrag genom att i en osäker värld leverera en fast spelregel”, sade hon.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.