Skingsley kräver åtgärder mot hushållens skuldsättning

Det är av yttersta vikt att arbetet med förebyggande åtgärder mot hushållens skuldsättning prioriteras. Det är viktigt att diskussionen inte drar ut på tiden då åtgärder behövs nu. Det säger riksbanksledamoten Cecilia Skingsley.

Detta i ett tal där hon kommenterar gårdagens rapport om hushållens skuldsättning från centralbanken.

”Min bestämda uppfattning är att det behövs åtgärder på flera håll för att skapa långsiktig hållbarhet. Det handlar om breda åtgärder för att öka motståndskraften i det finansiella systemet, men också om riktade åtgärder för att minska riskerna med hushållens skulder”, säger Skingsley.

Cecilia Skingsley vill dock ”vara tydlig med” att Riksbanken ännu inte har hela bilden när det gäller riskerna med hushållens skuldsättning.

”En viktig del där kompletteringar behövs är tillgångssidan, där vi har information om hur det ser ut sammantaget i hushållssektorn men inte nedbrutet på individ- och hushållsnivå. För att kunna följa utvecklingen är det självklart också viktigt att ha långa kontinuerligt uppdaterade tidsserier”, säger hon.

Cecilia Skingsley tar också upp de risker för banksektorn som hushållens skuldsättning innebär.

”Mot bakgrund av att det finns sårbarheter i det svenska finansiella systemet kopplade just till bankernas utlåning till hushållens bostäder, är det av yttersta vikt att prioritera arbetet med förebyggande åtgärder. Vi behöver minska riskerna med skuldsättningen och stärka bankernas motståndskraft”, säger hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.