Skingsley mer bekymrad över hushållsskulder

Riksbanksledamoten Cecilia Skingsley uppger sig ha blivit mer bekymrad över de svenska hushållens skuldsättning efter att ha tagit del av Riksbankens nya rapport på området där myndigheten har haft tillgång till mer detaljerad information om enskilda låntagarnas skulder och inkomster.

”Ja, jag blir mer bekymrad”, säger hon vid en pressträff.

Riksbanken kommunicerar att de svenska hushållens skulder i relation till disponibla inkomster är högre än vad tidigare analyser har visat. Samtidigt medger myndigheten att det inte har gjorts detaljerade studier av låntagare på samma sätt tidigare, och bedömningen förefaller främst avse en jämförelse med den tidigare aggregerade skuldkvotssiffran på 174 procent för samtliga hushåll där många individer som helt saknar lån ingår. Skuldkvoterna hamnar på ett par hundra procent när man bara tittar på personer eller hushåll som har skulder.

Det har tidigare varit svårt att beräkna den exakta effekten av hushållen som inte har lån, uppgavs det vid pressträffen.

Cecilia Skingsley uppger att en robust slutsats av analysen av de nya siffrorna är att hushåll med lägre eller medelstora inkomster har de högsta skuldkvoterna i Sverige.

Skingsley ser materialet som ett viktigt tillägg i arbetet med finansiell stabilitet och även som input i det penningpolitiska arbetet. Det kan också bli ett komplement till Stabilitetsrådets arbete, förutspår hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.