KI: Sverige går in i en lågkonjunktur nästa år

Redan nästa år går Sverige in i en lågkonjunktur, enligt en färsk prognos från KI. Faktorer bakom prognosen är ett skyhögt elpris och en hög inflation.
Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl. Foto: Fredrik Sandberg / TT

På onsdagen publicerade Konjunkturinstitutet en ny ekonomisk prognos, där de antar att Sverige kommer att gå in i en lågkonjunktur under 2023. Detta trots att svensk ekonomi under årets andra kvartal gick i dur.

Bakom antagandet om en lågkonjunktur ligger bland annat elpriserna, som KI tror kommer ligga på ”rekordhöga nivåer” under årets kallare månader till följd av den utbredda gasbristen.

Inflation på uppemot 10%

Hög inflation och höga räntor försämrar hushållens ekonomi och kommer att leda till minskad konsumtion i höst och vinter, konstaterar KI i prognosen. Detta gör att Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur.

Inflationen väntas uppgå 10% vid årets slut och samtidigt bedöms reporäntan att höjas till 2%, för att stanna där tills inflationen har lugnat sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco