Slutet nära för Framfab

Slutet är nära för internetkonsulten Framfab. Även nätverksföretagen Net Insight och Switchcore jagar finansiering.

Situationen i Framfab är alarmerande. Bolagets kassa räcker bara fram till sommaren. Med en förbränningstakt på cirka 70 miljoner kronor i månaden är pengarna slut redan i slutet av juni. De åtgärdsprogram som sjösattes i höstas och i februari har visat sig vara alltför klena. Det framgår av bolagets kvartalsrapport, som presenterades i slutet av förra veckan. Ledningen skulle redan i höstas ha satt ned foten och stramat åt verksamheten. Nu är det antagligen för sent. Det får aktieägarna betala med en aktie i fritt fall.

Framfabs försök att dra in pengar blir därför allt mer desperata. Nu vill ledningen ta in 325 miljoner kronor i två nyemissioner. Det beslutet fattades av styrelsen i helgen. Den första emissionen riktas mot institutioner och den andra mot befintliga aktieägare. Det handlar om mycket pengar för ett bolag som bara värderas till 250 miljoner kronor.

Riskkapitalföretaget Antfactory, som också tagit plats i Framfabs styrelse, har sagt sig vara positivt till att delta i en nyemission. I dagsläget är ingen av nyemissionerna garanterade, enligt Framfabs finanschef Johan Haegman.

Liten chans att lyckas

Att Framfab skulle lyckas med manövern verkar osannolikt. Vem vill köpa aktier i ett börsbolag där hotet om konkurs lurar bakom hörnet? Aktiemarknaden ger också Framfabs besked betyget underkänt genom att sänka kursen ytterligare. Ytterst få, om någon, verkar i dagsläget tro att emissionerna ska lyckas.

Vid full teckning skulle den riktade nyemissionen inbringa 175 miljoner kronor. Om även den andra emissionen skulle lyckas, får Framfab in ytterligare 150 miljoner kronor.

Även nätverksföretagen Net Insight och Switchcore ska nu genomföra nyemissioner. I Net Insight har aktieägarna företrädesrätt vid teckningen, som ska ge 162 miljoner kronor.

Switchcore bedömer att dess emission ska täcka bolagets kapitalbehov fram till dess att ett positivt kassaflöde kan genereras. Switchcore har ett avtal med investmentbanken Credit Suisse First Boston (CFSB) och bedömer att bankfinansiering kan tas så fort försäljningen tar fart. Till skillnad från det avtal som Framfab tidigare slöt med CSFB så kan Switchcore utnyttja sitt avtal. I takt med att Framfabs aktiekurs fallit har överenskommelsen om finansiering med CSFB blivit värdelös.

Liten institutionsandel

Framfabs framtid är osäker. Idag saknas uppenbarligen en tydlig ägare som kan tillvarata bolagets intressen. För ett och ett halvt år sedan ägde de tio största ägarna 36 procent av aktierna. Idag har de tio största ägarna endast ett ägande på 21 procent. Bristen på en stark ägare blir allt tydligare.

Samtidigt som Framfab behöver starka ägare har det institutionella ägandet minskat till i dagsläget 1,37 procent. Det underlättar inte emissionen.

I Switchcore är det institutionella ägandet dubbelt så stort och i Net Insight uppgår det till drygt tio procent av aktierna. Det är fortfarande en mycket liten andel jämfört med börsen som helhet, där det svenska institutionella ägandet uppgår till 20 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.