Småbolagsduo med potential

PORTFÖLJUPPDATERING Med index hack i häl är det dags för Småbolagsportföljen att stuva om bland innehaven. Vi tar hem en fin vinst i it-bolaget och plockar in en småbolagsduo med potential.

Sedan förra veckan har index smygit allt närmare Småbolagsportföljen och är nästan helt i kapp. Det utgör ett utmärkt läge för nystart och vårstädning i portföljen.

Småbolagsportföljens ambition är att ha runt tio innehav med ungefär lika stor vikt i portföljen. Undantagen är de minsta innehaven Bimobject och Profilgruppen som hålls under fem procent av portföljen då de är små bolag med hög volatilitet.

Vi har också hållt en liten kassa just för att kunna göra nya köp när tillfälle ges. Dock räcker inte pengarna till de två aktier som vi nu har fattat tycke för.

Således får ett gammalt innehav stryka på foten. Det blir Proact, som sedan portföljens start har tillhört toppinnehaven. Det tar emot att göra sig av med ett så fint bolag, men vi får å andra sidan glädjas för en fin avkastning på över 30 procent.

De två nya innehaven, Lindab och B3 Consulting, skiljer sig mycket från varandra, både storleks- och verksamhetsmässigt. Ventilationsbolaget Lindab har ett börsvärde över 6 miljarder kronor och har varit en Affärsvärlden-favorit i flera år. Den starka tillväxten och goda möjligheter till marginalförbättringar framöver gjorde att Affärsvärlden senast i februari rekommenderade köp av aktien.

Trots att Lindab är upp 30 procent sedan i början av året ser vi fortsatt potential i aktien. Enligt vd:n kommer man fortsatta fortsätta höja priserna i år, vilket lär lyfta rörelsemarginalen.

På våra prognoser för 2019 värderas Lindab till ett ev/ebit straxt under 10, vilket är klart attraktivt för ett stabilt bolag i en växande bransch. Vi köper in Lindab till portföljen till ett värde av 100 000 kronor, eller 8,7 procent av portföljvärdet.

Det betydligt mindre B3 Consulting är noterat på Small cap-listan och har ett börsvärde på drygt 500 miljoner kronor. Aktien köprekommenderades av Affärsvärlden tidigare i veckan, delvis stöttat av sektorns revansch sedan budet på it-konsultbolaget Acando förra veckan.

Konsultsektorn må vara het, men B3 har trots det rasat utför det senaste året. Den lilla it-konsulten har redovisat en stark, lönsam, tillväxt sedan start och forsätter göra det.

Däremot har bolaget historiskt redovisat en lägre lönsamhet än dess större konkurrenter, men i bokslutet för 2018 vände rörelsemarginalen uppefter flera svaga år. Det lär dröja tills B3 når lönsamhetsnivåer runt 10 procent, men Småbolagsportföljen ser potential för forsatt förbättring framöver.

Baserat på bolagets relativt blygsamma storlek tar portföljen följaktligen en lite mindre position i bolaget. Aktier för 65 759 kronor köps in, motsvarande 5,8 procent av porföljen.

Nedan läget i Småbolagsportföljen vid torsdagens börsstängning:

MEL-port 22 mars.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.