Snart halva priset

Prissänkningar på upp till 50 procent kan komma i höst när elmarknadenblir helt fri även för hushållen. Under tiden kan energibolagen fortsättaatt övertaxera sina kunder med miljardbelopp.

I förra veckan gick Vattenfall ut med ett besked att elprisetför hushållen sänks i höst. Prissänkningen blir störst för villamed elvärme, 34 procent eller från 25,9 öre per kWh till 17 öre.För lägenhetskund, som har betydligt lägre förbrukning, blirsänkningen 20 procent, från 29,8 till 23,8 öre per kWh(exklusive nätavgift, energiskatt och moms men inklusive en fastavgift på 152 kr). Erbjudandet gäller till och med sista april och manbinder sig ett eller två år.

Fritt fram att byta

Vattenfall är tvingade att göra detta och kan få göraytterligare nedjusteringar. Redan ligger bolaget över snittet ibranschen, som är 27,7 öre för lägenhetskund och 24,7 öre för villaägare.Och från 1 november behöver hushållen inte köpa en elmätare,till en kostnad av 2.500 kr, för att få byta elleverantör. Då ärdet fritt fram att köpa där det ärbilligast efter en uppsägningstid på fyra veckor. Därförförsöker energibolagen knyta upp sina kunder nu.

Sänkningar aviseras

Flera lokala energibolag har aviserat liknande prissänkningar,bland annat Göteborg Energi som pressats av konkurrenten iMölndal. Dessutom finns flera nya aktörer som erbjuder lägreelpriser än Vattenfall. Oljebolaget Statoil går i dagarna ut meden sänkning av sina tariffer från 14,9 öre till 11,7 öre för densom vågar sig på ett rörligt elpris. Binder man sig ett år förett fast pris tar Statoil ut 15,7 öre (utan fast avgift).Villaägarna och Agrokraft har också erbjudande för sinamedlemmar som ligger lägre än Vattenfall.

Bristfällig konkurrens

Priset på elbörsen låg i snitt på 12 öre i fjol, att jämföra meddet pris på mer än det dubbla som energibolagen tog ut avhushållskunderna. Nu ligger spotpriset kring 10 öre och bolagenkan fortsätta attgöra ett påslag på mer än det dubbla.Det rör sig inte om några smålopp som hushållskunderna betalarextra därför att konkurrensen inte fungerar.Vid full konkurrens skulle energibolagen kanske kunna göra ettpåslag på omkring 3 öre. Det innebär att hushållen betalar 12-15öre för mycket idag. De använder ca 50 TWh el och övertaxerasalltså med 6-7 miljarder kr. En villa med elvärme och en årligförbrukning på 20.000 kWh betalar nästan 2.500 kr för mycketidag.

Inga protester

Märkligt nog höjs inga protester mot det faktum attenergibolagen sänker sina priser först i november i stället föromedelbart. Det är relativt få kunder som bytt elleverantör, pågrund av mätarkravet, och det har inte räckt för att få nedmarknadspriset på el till en mer rimlig nivå.

Rationaliseringar

För energibolagen innebär det nya läget ännu hårdare krav pårationaliseringar. Marginalerna har redan pressats. Särskiltgäller det för Vattenfall som har en ofördelaktigproduktionsstruktur med mycket dyr kärnkraft. Vattenfall var detenda kraftbolag som minskade sin försäljning och gjorde ettklart sämre resultat i fjol. Vinsten föll 1,3 miljarder kr tilldrygt 6 miljarder kr och rörelsemarginalen gick ned från 26 till22 procent. Övriga företag klarade av ett oförändrat eller någotbättre resultat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.