Sobi tappar på Sanofis nedskrivning

Stockholmsbörsen vände återigen ned på minus vid lunchtid på måndagen, efter att som mest varit upp 0,4 procent. Sobi backade efter negativa besked från partnern Sanofi och Kappahl justerades upp efter ett bud från storägaren Mellby Gård.
Sobi tappar på Sanofis nedskrivning - omx-stockholmsbörsen-upp-700-161220_binary_6813414.jpg

Veckan väntas bjuda på en hel del händelser, även om rapportsäsongen kommit in i en lugnare fas. Exempelvis väntas Federal Reserve sänka styrräntan, handelssamtalen mellan USA och Kina ska återupptas och rapporter kommer från Securitas och Lundin Petroleum är planerade till onsdagen.

Klockan 12.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned med 0,1 procent till nivån 1.608. Aktier för 3,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagsaktierna noterades flera verkstadsbolag bland förlorarna. SKF backade 1,8 procent medan Sandvik och ABB backade runt 1,2 procent.

Astra Zeneca fortsatte upp efter sin rapport i torsdags och noterade nya rekordnivåer på måndagen. Aktien var upp 2 procent till 837:60 kronor och utvecklades bäst bland storbolagen.

Det franska läkemedelsbolaget Sanofi har redovisat en nedskrivning om cirka 1,8 miljarder euro i sin halvårsrapport. Nedskrivningen är huvudsakligen relaterad till Eloctate som är det svenska specialistläkemedelsbolaget Sobis hemofililäkemedel och som Sanofi äger vissa rättigheter till, bland annat för den amerikanska marknaden. Sanofi vittnade om konkurrenspress och Sobi-aktien sattes ned 5 procent.

Kappahls storägare Mellby Gård, med nästan 30 procent av aktierna, har lagt ett bud på klädkedjan. Budet på 20 kronor per aktie motsvarar en premie om 43 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

”Vi tror mer på bolaget än vad marknaden gör”, sade Mellby Gårds vd Johan Andersson till Nyhetsbyrån Direkt, som även motiverade uppköpsförsöket med att Kappahl skulle må bra av att slippa ”kvartalshetsen”. Kappahl steg 40 procent till 19:55 kronor, precis under budnivån.

Lastbilskoncernen Traton ökade såväl intäkter som rörelseresultat för det första halvåret, men rapporterade en lägre orderingång. Bolaget beskrev det globala marknadsläget som fortsatt utmanande och aktien var ned 0,4 procent i tunn Stockholmshandel. Volvo var samtidigt ned 0,7 procent.

First North-noterade mobilspelsföretaget Nitro Games har tecknat ett avtal med Netmarbles regiondivision EMEA för licensiering av Heroes of Warland i Mellanöstern, Turkiet och Afrika. Efter nyheten steg aktien 29 procent.

Liknande kursutveckling hade Neurovive som höjdes 32 procent efter läkemedelskandidaten Neurostat, som används vid behandling av medelsvår till svår traumatisk hjärnskada, har beviljats snabbehandlingsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

CGIT, vars aktie handlas på Spotlight, har fått en order värd 6,4 miljoner kronor från en befintlig kund verksam inom självkörande system. Aktien var upp 14 procent.

Smart Energy gick också bra och klättrade 20 procent. Bolaget har dragit tillbaka förslaget om att genomföra en sakutdelning av sitt dotterbolag på extrastämman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco