Socialdemokraterna vill införa tillfällig skatt på bankers räntenetto

Socialdemokraterna vill införa en temporär skatt på bankernas räntenetto. Det meddelade partiet vid en pressträff på tisdagen.
Socialdemokraterna vill införa tillfällig skatt på bankers räntenetto - WEB_INRIKES
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S,) och finanspolitiska talesperson Mikael Damberg (S) i samband med en pressträff om det ekonomiska läget. Foto: Christine Olsson/TT

Förslaget skulle inbringa omkring tio miljarder kronor, enligt Socialdemokraterna.

”Bankernas vinster har exploderat den senaste tiden. En stor del av den ökningen beror på att bankerna har ökat sina räntenettomarginaler kraftigt”, skriver Socialdemokraterna på sin hemsida.

Socialdemokraterna lyfter fram att banker inte höjt sparräntor i samma takt som bolåneräntor höjts.

– Det är rimligt att de sektorer som tjänar stora pengar på den här krisen, och som kan se sina vinstmarginaler öka, är med och bidrar till att bygga Sverige starkare i krisen. Det är inte så konstigt, så brukar vi nämligen göra i Sverige. Vi bidra efter förmåga, särskilt i tuffa tider, sade Niklas Karlsson, S gruppledare i skatteutskottet, när han presenterade förslaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco