Soros grönaste börsgräs

Efter guldboomen finns investerare som väljer att satsa på helt andra investeringar. Miljardären George Soros har hittat det nya "guldet".

Perry Vieth gjorde höbalar på grannens gård i Wisconsin två somrar under gymnasiet 1972 och 1973.

Trettioåtta år senare, efter en karriär som jurist och räntehandlare är han nu tillbaka vid sina rötter.

Som grundare av investmentföretaget Ceres Partners LLC, har Vieth numera 61 lantgårdar som värderas till sammanlagt 63,3 miljoner dollar i Illinois, Indiana, Michigan och Tennessee.

Men det är inte bara han som satsar på jordbruk. Standard & Poors GSCI Jordbruk index växte med 5,3 procent årligen samtidigt som S&P 500 index dalade nära en procent. Det skriver sajten Bloomberg News.

Nu strömmar investerare till jordbruksområdet i USA och delar av Europa, Latinamerika och Afrika. De globala livsmedelspriserna fortsätter att stiga. Även miljardären och hedgefondförvaltaren George Soros satsar på jordbruk. Han äger 23,4 procent av South American farmland venture Adecoagro SA.

Hedgefonder som Ospraie Management LLC och Passport Capital LLC satsar på jordbruk. TIAA-CREF, har 2 miljarder dollar investerade i 240 000 hektar jordbruksland i Australien, Brasilien och Nordamerika. Planen är att dubbla investeringen framöver.

– Mitt i kaoset är det någon som I stillhet köper saker som faktiskt kan använda och som har ett värde utöver valuta och metall. Ja de köper matjord, skriver, Jon Nadler, en guldanalytiker i Kitco Metals i en kommentar, skriver nyhetssajten DN.no.

Han hänvisar till artikeln som Bloomberg News skrivit som visar på att investerare har 16 procents årlig avkastning på investeringen. Medan en del varnar att det finns risk att även jordbruk når en bubbla finns andra som menar att jordbruk är den ultimata trygga hamnen.

Finansmannen George Soros

George Soros föddes i Ungern 1930.

Han är mest känd som en amerikansk mångmiljardär och finansman som byggt upp sin förmögenhet genom valutaspekulation.

I Sverige blev han känd när han 1992 spekulerade i den svenska kronan som han ansåg var övervärderad.

För Sverige del slutade han spekulation med en svårartad finanskris samtidigt växte Soros förmögenhet.

Soros är också aktiv politiskt främst inom Open Society Institute som driver frågor som legalisering av narkotika, antirasism och feminism.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets