Soros varnar för finanskris

De globala finansmarknaderna står inför en kris som har likheter med 2008. Den dystra profetian gav miljardären George Soros uttryck för vid ett ekonomiskt forum i Sri Lanka på torsdagen.

Soros menar att Kina kämpar med att hitta en ny tillväxtmodell samtidigt som dess devalvering av den egna valutan överför problem till övriga världen. Dessutom är skiftet mot positiva räntor en utmaning för de utvecklade länderna, skriver Bloomberg.

– Kina har ett stort justeringsproblem. Jag skulle säga att det summerar till en kris. När jag tittar på de finansiella marknaderna finns det en allvarlig utmaning som påminner mig om den kris vi hade under 2008, säger Soros.

De globala finansmarknaderna har tappat rejält under inledningen av 2016. Före torsdagen har nära 2,5 biljoner dollar i aktievärden gått upp i rök och förlusterna har fördjupats i Asien under torsdagen efter ett ras i Kina som följdes av ett nytt handelsstopp.

George Soros är en riktig tungviktare i finansvärlden. Hans hedgefond har haft en avkastning på cirka 20 procent i genomsnitt mellan 1969 och 2011. Förmögenheten är idag uppe i 27,3 miljarder dollar.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här