Spararna bottenfiskar i SBB

Det har varit fortsatt tufft på börsen i juni och extra tufft har det varit för SBB - där spararna hos såväl Avanza som Nordnet valt att bottenfiska. "[P]rivatspararna djuphavsfiskar fastighetsaktier som lockar fler än var fjärde köpkrona", säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Andersson och Bratt om Ukrainakonfliktens effekt på börsen
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT & Nordnet.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen backat med 27% och befinner sig åter i en björnmarknad. Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, pekar på att OMXS30 inte har haft en enda positiv månad under året, vilket inte har hänt en  sedan åtminstone 1990.

”Sommarbörsen har inletts med finansiellt oväder vilket sänkt ned börsen i björnmarknadsterritorium. Breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) har sjunkit över 10% under månaden och ser ut att gå mot den sämsta junimånaden sedan 2008. Trots detta fortsätter privatspararna att tanka aktier, var fjärde köpkrona går till sargade fastighetsaktier”, säger han.

Privatspararna hos Avanza, Nordnet och Skandiabanken gör 282 800 affärer per dag i juni, en minskning med 15% jämfört med samma månad i fjol.

Nicklas Andersson menar att höga inflationssiffror gjort att fastighetssektorns motvind har tilltagit i styrka under juni Dessutom har stressen på kreditmarknaderna ökat och en refinansieringsoro har fortplantat sig i sektorn. Han pekar på att  fastighetsindexet Carnegie Real Estate Index tappat närmare 45% sedan årsskiftet och över 20% enbart i juni.

Hos Avanza toppas månadens köplista också av fastighetsbolaget SBB, följt av investmentbolaget Investor och fastighetsbolaget Castellum.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
SBB B Haldex
Investor B Embracer
Castellum SAAB B
SBB D Swedish Match
Swedbank A Lundin Energy
Evolution Telia Company
Sinch Storskogen
Atlas Copco B Fortnox
H&M Nvidia
SSAB B AstraZeneca
Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
SBB Volvo Cars
Investor Embracer
Castellum Saab
Nibe Tethys Oil
Atlas Copco Hövding
Volvo Scandic Hotels Group
Kinnevik Gamestop
SSAB Nio
Swedbank Boliden
Latour XPeng

”Jumboplatsen går till SBB som tappat 38% under månaden och närmare 75% sedan årsskiftet. Privatspararna trotsar nedgången genom att trycka på köpknappen och verkar tro att vi har det värsta bakom oss. Antalet ägare har dessutom fortsatt att öka under juni i takt med att kursen letat sig nedåt. Även bolagets D-aktie letar sig upp på köptoppen. Troligtvis är det aktiens direktavkastning på över 12% som lockar, men här bör man vara medveten om att utdelningen är kopplad till att bolaget fortsätter betala utdelning på stamaktien. Sist men inte minst kan vi notera att SBB tar över Skanskas plats i OMXS30 från halvårsskiftet”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”Den tydligaste röda tråden på månadens köplista är det faktum att privatspararna djuphavsfiskar fastighetsaktier som lockar fler än var fjärde köpkrona. Även folkaktien Investor fortsätter att favoriseras. Det är den mest ägda aktien hos såväl Avanza som bland svenska aktieägare i stort.”

Även hos Nordnet är det SBB som toppar köplistan i juni.

”SBB genomgår nu en förtroendekris på aktie- och obligationsmarknaden, efter bland annat ifrågasatta värderingar och tidvis märklig kommunikation. Men från privatspararna är förtroendet fortsatt högt. Under årets första halva har SBB varit den mest nettoköpta aktien under tre månader, och den näst mest köpta under resterande tre”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Även hos Nordnet kommer Investor in på en andraplats och Castellum på en tredjeplats. Frida Bratt pekar också på att just spararfavoriterna investmentbolag trängs i köptoppen i juni.

”Kurspressen har på sina håll gjort att börsvärdet på flera investmentbolag är lägre än respektive bolags tillgångar. I Kinnevik har exempelvis hög premie omvandlats till rabatt, i Latour har premien fallit tillbaka kraftigt och i Investor har rabatten utökats”, säger hon.

Avanzas säljlista toppas av budaktuella Haldex följt av Embracer och Saab.

”Budet på Haldex är det senaste i ordningen som visar att vi kanske står inför en tilltagande förvärvsvåg där kapitalstarka bolag vill förvärva tillväxt och utvinna synergier i ett annars ganska tufft klimat. Svenska börsen har gått dåligt i en global kontext och kronan är svag. Det som fattas är troligtvis en lugnare börs med lägre volatilitet. Privatspararna väljer att tacka för kaffet genom att sälja aktien och räknar därmed att budet går igenom”, säger Nicklas Andersson.

Säljlistan hos Nordnet toppas av Volvo Cars, även om Embracer och Saab också kommer högt på listan.

”Aktien har gått bra den senaste tiden i spåren av börsnoteringen av Polestar, som man är storägare i. Vinsthemtagningar ser vi också i kinesiska XPeng och Nio, som båda fått en rejäl uppstuds senaste månaden”, säger Frida Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets